Prima piaţă cu produse 100% locale, înfiinţată într-un oraş din România

Asociația Firmelor Bihorene va deschide în cursul lunii mai prima piață cu produse 100% din Bihor, „naturale, autohtone, cu miros și aromă”, având prețuri sub cele practicate în alte piețe, a declarat Radu Silaghi, directorul executiv al AFB.
”Este un proiect-pilot prin care dorim să oferim orădenilor, din ce în ce mai preocupați de ceea ce pun pe masă, alimente din producția autohtonă. Am contactat deja peste o sută de producători locali din întreg județul, cu care vom colabora pentru acest proiect numit AFB Local Market”, a precizat Radu Silaghi.

Prima piață cu produse bihorene se va deschide în Cartierul Prima din zona Nufărul a municipiului Oradea, pe un spațiu de parcări, din interiorul cartierului. Producătorii verificați vor vinde numai produse realizate în gospodăria sau ferma proprie, mai ales legume, fructe, de sezon.

„Vom veni tot timpul cu produse specifice sezonului respectiv. Nu vom lăsa să expună nimeni marfă din import, de fapt aceasta este și ideea principală: să nu vină nimeni din exteriorul județului și cu siguranță, nu din import” a subliniat Radu Silaghi.

Directorul AFB a precizat că și cu ajutorul studenților de la științe economice, care vor verifica prețurile din piețe, în Local market se vor vinde produsele cu prețuri sub cele practicate în restul piețelor.

”Noi dorim să eliminăm intermediarii, dar și să oferim posibilitatea producătorilor să-și vândă marfa direct, unor orădeni care sunt foarte dornici să mănânce alimente naturale, curate, autohtone, cu miros și aromă, și în plus, mai ieftine”, a menționat Radu Silaghi.

Proiectul asociației se bazează și pe o cercetare realizată de asist. univ. dr. Teodora Tarța, de la Universitatea Oradea și pusă la dispoziția AFB, potrivit căreia oamenii din întreaga lume, inclusiv orădenii, tind să fie din ce în ce mai mult preocupați de problema hranei, a alimentației. Mai precis, preocupările lor vizează modul în care va fi asigurată hrana pentru o populație care crește alert, precum și întoarcerea la hrana ‘verde’, la mâncarea făcută în casă, la alimentele produse cu ingrediente cât mai puțin nocive pentru organism.

„Având în vedere dificultatea micilor producători bihoreni de a vinde pe o piață alimentară ‘aglomerată’ și a face față unor concurenți puternici, Asociația Firmelor Bihorene a demarat proiectul AFB Local Market”, a mai spus directorul AFB. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata