Bihor: Rezervaţia „Pârâul Peţea” cu lacul cu nuferi termali, unică în Europa, în risc maxim de dispariţie

Conducerea Muzeului Țării Crișurilor (MTC), custode al rezervației unice în Europa cunoscută ca Lacul cu nuferi, a solicitat luni, într-o conferință de presă, intervenția Ministerului Mediului și a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a fi luate măsuri urgente menite să prevină dispariția acestui ecosistem ocrotit prin lege, situație în care România ar putea să fie sancționată de către Comisia Europeană.

Existența unicului habitat acvatic termal din Europa este în pericol de a dispărea din cauza supraexploatării apei termale din cele două stațiuni de pe raza comunei Sânmartin (Băile Felix și Băile 1 Mai).

Specialiștii muzeului au reușit, prin două proiecte, să salveze, în acvarii protejate, cele două specii endemice din lacul cu nuferi — peștele roșioara lui Racoviță și melcul Melanopsis, precum și nufărul termal, în mediu controlat. Mai dificil va fi, potrivit directorului MTC, Aurel Chiriac, să se refacă ecosistemul acvatic termal.

‘Această rezervație trebuie să rămână sub controlul strict al Ministerului și al Agenției de Mediu pentru că ei au pârghiile necesare de la nivel central și au puterea prin minister să impună niște măsuri, dacă se va ajunge la renunțarea la custodie’ a declarat Aurel Chiriac, directorul MTC.

Conducerea muzeului și-a anunțat recent, într-o ședință ministerială, intenția de renunța la custodia sitului de importanță comunitară Lacul Pețea, având în vedere numeroasele probleme ce pot fi rezolvate la un nivel mult mai înalt decât cel local.

După ce timp de 50 de ani specialiștii muzeului au îngrijit rezervația, iar din anul 2010 au luat-o în custodie, în decembrie 2011 ei au fost primii care au sesizat și anunțat scăderea apei termale în lacul cu nuferi.

Concluziile specialiștilor prezentate de MTC, bazate pe studii practice și cercetări realizate, au arătat că depășirea debitului de refacere naturală, prin supraexploatare, duce automat la scăderea nivelului apei geotermale în lacul cu nuferi (Ochiul Mare). Stoparea exploatărilor a dus, așa cum s-a demonstrat în anul 1983 (când s-a dispus „de sus în jos”), la refacerea rapidă a nivelului apei în lacul cu nuferi.

‘Noi ne-am asumat acest pas (intenția de a renunța la custodie, n.r.) tocmai pentru că vrem să salvăm această rezervație prin cei care pot face acest lucru. Desigur, ei își pot crea echipa din care și noi vom face parte, fără îndoială, pentru că experiența noastră trebuie să fie folosită. Dar așa, probabil, se vor mișca mai rapid și își vor da seama că suntem în momentul zero. Dacă acum nu se face nimic, lucrurile se duc pe râpă,’ a spus Aurel Chiriac

Acesta a subliniat că intenția muzeului de a renunța la custodie nu este de a contribui la distrugerea stațiunilor balneare, ci aceea de a fi conștientizat la nivelul adecvat al factorilor de răspundere că apa geotermală trebuie folosită doar pentru tratament.

‘Prima urgență e ca ANRM să rezolve problema apei termale. Apa termală nu ar trebui folosită în ștranduri și schimbată zilnic, ci să se folosească metode de economisire a apei geotermale (refiltrare, încălzire etc). Se exploatează mult mai mult decât poate, în mod normal, să se refacă depozitul natural. Din acest motiv seacă lacul’, a precizat Radu Huza, responsabilul cu managementul ariilor protejate din custodia muzeului.

Directorul MTC a mai menționat că, la întâlnirea din 13 august a.c., secretarul de stat Anne-Rose-Marie Jugănaru din Ministerul Mediului a atenționat că distrugerea Rezervației naturale Pârâul Pețea va putea duce la penalizarea României de către Comisia Europeană, prin declanșarea procedurii de infringement, statul român urmând să suporte ‘o amendă extrem de mare’, precum și aplicarea unor măsuri extreme, de sistare a exploatării zăcământului geotermal, cu consecințe mult mai grave decât restricționarea exploatării, preconizată deja de ANRM.

Rezervația naturală ‘Pârâul Pețea’ este un ecosistem ocrotit prin legea națională încă din anul 1932. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata