Bill Gates este cel mai bogat om din lume

14

Bill Gates, fondatorul Microsoft, conduce și în 2015 topul celor mai bogați oameni din lume publicat luni de revista Forbes pe pagina sa de internet, fiind urmat de mexicanul Carlos Slim și de veteranul investitor american Warren Buffett.

Conform celui de-al 29-lea clasament anual al celor mai bogați oameni din lume alcătuit de Forbes, în lume există un număr record de miliardari, 1.826, a căror averi cumulate însumează 7,05 trilioane de dolari, în creștere față de 6,4 trilioane de dolari în 2014. În total, lista cuprinde 290 de nume noi (față de clasamentele anterioare), dintre care 71 sunt din China. În creștere a fost și numărul tinerilor miliardari, 46 având sub 40 de ani.

În vârstă de 59 de ani, americanul Bill Gates are o avere de 79,2 miliarde de dolari și se situează pe primul loc în clasamentul Forbes pentru a 16-a oară în ultimii 21 de ani. Averea lui a crescut de anul trecut cu 3,2 miliarde de dolari.

Ca și în 2014, el este urmat de Carlos Slim (75 de ani), care conduce grupul de telecomunicații America Movil și este posesorul a 77,1 miliarde de dolari.

Pe locul al treilea în acest clasament figurează Warren Buffett (84 de ani), președintele firmei Berkshire Hathaway, cu o avere aproximată la 72,7 miliarde de dolari. În 2014, el se afla pe poziția a patra a topului.

Primul european din această listă este omul de afaceri spaniol Amancio Ortega (78 de ani), fondatorul firmei de produse textile Inditex, cu 64,5 miliarde de dolari. El ocupă locul al patrulea, în coborâre cu o poziție față de clasamentul Forbes din 2014.

Restul topului 10 este format numai din americani, singura excepție fiind franțuzoaica Liliane Bettencourt (92 de ani), proprietara grupului de cosmetice L’Oreal, care ocupă locul 10, cu cele 40,1 miliarde de dolari ale sale.

Dintre primii 20 de oameni cu cele mai mari averi din lume, patru fac parte din aceeași familie, Walton, care deține lanțul de magazine Walmart. Cei patru se regăsesc pe pozițiile 8 (Christy Walton), 9 (Jim Walton), 11 (Alice Walton) și 12 (S. Robson Walton).

Cel mai tânăr din top 20 este Mark Zuckerberg. La numai 30 de ani, creatorul Facebook ocupă locul al 16-lea, având o avere estimată de Forbes la 33,4 miliarde de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata