BIRD împrumută României un miliard de euro pentru politici de dezvoltare şi reformă în sănătate

Ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, și reprezentantul Biroului Băncii Mondiale din România, Elisabetta Capannelli, manager de țară, au semnat, marți, la București, două acorduri de împrumut între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare totală de un miliard de euro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice, 750 de milioane de euro din total reprezintă primul împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL), iar 250 de milioane de euro sunt destinați susținerii proiectului privind reforma sectorului sanitar — îmbunătățirea calității și eficienței acestuia.

Ambele împrumuturi sunt acordate pe o perioadă de 18 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni + o marjă variabilă (marja indicativă actuală este de 0,47%, aceasta fiind modificată de bancă la fiecare 6 luni), fiecare dintre acestea urmând a fi rambursate într-o singură tranșă, în anul 2032 — împrumutul de 250 de milioane de euro la 1 martie 2032, iar cel de 750 de milioane de euro la 15 mai 2032.

Cele două împrumuturi se circumscriu noii strategii de parteneriat de țară pentru România a Băncii Mondiale, potrivit căreia banca urmează să acorde României, în perioada 2014 — 2017, asistență financiară de până la un miliard de euro anual, în vederea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare pe termen lung, în conformitate cu Programul de convergență și Programul național de reformă, precum și în vederea dezvoltării capacității de a aborda aspecte instituționale și sociale necesare pentru atingerea standardelor UE, precizează MFP.

Împrumutul de 750 milioane euro este primul din cadrul primei serii de împrumuturi programatice pentru politici de dezvoltare ce va fi acordată României de către bancă, în perioada 2014 — 2015, în vederea eficientizării finanțelor publice și creșterii economice. Acest program de împrumut va sprijini România în continuarea reformelor structurale în domenii — cheie, în scopul atenuării vulnerabilității la potențiale șocuri externe și dezechilibre pe piețele internaționale de capital.

Măsurile de reformă asociate primei serii DPL se referă, în principal, la întărirea managementului datoriei publice, a eficienței cheltuielilor publice, creșterea eficienței managementului și performanțelor întreprinderilor de stat și îmbunătățirea funcționării pieței de energie și a pieței de capital, precum și măsuri privind cadastrul și publicitatea imobiliară.

Sumele împrumutului vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice guvernamentale, conform legislației privind datoria publică.

Împrumutul de 250 milioane euro este destinat susținerii proiectului privind îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar și vizează în principal: eficientizarea serviciilor prestate în spitale, întărirea asistenței medicale în ambulatoriu și mutarea centrului de greutate a serviciilor medicale către acestea, dezvoltarea unor centre multifuncționale de sănătate în zonele slab deservite și a unor servicii de îngrijiri paliative, precum și alocarea mai eficientă a resurselor în vederea asigurării sustenabilității financiare a sectorului.

Proiectul va fi realizat de Ministerul Sănătății și are o perioadă de implementare de șase ani, iar la ceremonia de semnare a celor două acorduri de împrumut a participat și ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata