Bisericile din lemn din Bihor, monumente de arhitecură tradiţională, cu picturile interioare, imortalizate ca documente

Bisericile din lemn îl fascinează, le fotografiază, ca documente în primul rând, dar şi în mod artistic, pentru că multe, cu picturile lor, se degradează, dar mai sunt oşeni care cunosc arta construirii lor şi a şindrilei.

Toate acestea le afirmă cu pasiune orădeanul Ovidiu Dumitru Pop, un „ambasador” neoficial, dar mărturisit, al locurilor sale natale, Oradea şi judeţul Bihor.

Tot ce s-a editat major în domeniul materialelor de promovare turistică ale judeţului poartă amprenta sa. Este fotograful care a realizat primul ghid turistic al Bihorului de după 1989. Azi filmează şi fotografiază din aer, expune în 3D, editează ghiduri turistice şi zeci de monografii ale judeţului.

Licenţiat în sport şi educaţie fizică, Ovi D. Pop nu a predat niciodată, pentru că s-a dedicat, încă din studenţie, prin anii ’95, o dată cu primul său aparat foto Smena, unei meserii care îi aduce satisfacţii mult mai mari: prezentarea locurilor, oamenilor şi valorilor bihorene. Transilvane sau româneşti. Pentru că azi, după două decenii de la începutul pasiunii sale, patron al agenţiei de publicitate şi editurii Duran’s Press, Ovi D. Pop reprezintă, cu cinste, ţara noastră şi în străinătate precum în expoziţia „România văzută cu inima”, organizată recent la Bruxelles.

Marea sa pasiune sunt bisericile de lemn, pentru care „un ochi râde, altul plânge”. Se bucură că mai rezistă timpului şi că unele sunt incluse pe lista UNESCO, dar îl cuprinde disperarea la gândul perisabilităţii lor în lipsa griji speciale pe care le solicită asemenea monumente.

„Oriunde mă duc în ţară sau în lume, primul lucru pe care îl fotografiez este biserica. Am o mare afecţiune pentru bisericile de lemn nu numai din Bihor, ci din toată ţara. Deşi eu sunt romano-catolic, apreciez credinţa oricui, munca ţăranului român, a omului simplu… Dar mă gândesc şi la conservarea bisericilor, la păstrarea în timp a acestor bijuterii, pe care le consider unicate”, mărturiseşte Ovi D. Pop.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata