Mame ale unor copii cu autism, de la statutul de gospodină la cel de producător local

Ioana a avut curaj să mai rămână însărcinată o dată și acum are și un băiețel de patru ani și jumătate, perfect sănătos. Pentru Ionela, Alex este singurul copil. Ambele au început să își folosească talentele culinare ca o formă de terapie pentru ele însele. Ioana este specialistă în dulciuri, știe să facă cel puțin cinci feluri de prăjituri cu mere, la care se adaugă cornulețe tradiționale cu gem și dulcețuri felurite, iar de multe ori chiar fiul ei, Gabriel, este cel care o ajută în prepararea lor.

Ionelei îi place să pună murături — cât mai colorate și cât mai diverse, să prepare zacuscă și sosuri. Rețeta cu care i-a cucerit pe cei care au trecut pe la „Festivalul Usturoiului” au fost gogoșarii în sos de muștar. Toate produsele au provenit chiar din grădinile lor, sunt rezultatul muncii de vara aceasta.

„Pe lângă Gabriel, care îmi ocupă mult timp din zi, noi gătim de la dulciuri până la dulcețuri, murături și tot ce ține de a avea o cămară bogată, de gospodine. Ideea a fost a Anei, ne-a spus să ieșim pe piață și să vindem ce avem în cămară, nu să dăm totul gratis. Lumea a receptat destul de bine, am avut vânzări neașteptat de bune”, ne-a spus Ioana. Mai mult, cele două prietene au fost contactate de către Grupul de Acțiune Locală (GAL) Bârgău-Călimani, care le-au propus să li se alăture și le-au promis sprijin pentru a se putea acredita ca și producători locali.

Pare o poveste de succes, dar este de fapt povestea unor femei curajoase, care vor să spargă tiparele. Pentru că nu există alte cazuri de acest tip în județ — o spune chiar Ana Dragu, coordonatorul centrului „Micul Prinț”.

„Este foarte important să ai și alte lucruri la care să te gândești, decât faptul că ai un copil cu autism sau cu orice altă problemă. Acesta este un aspect, iar al doilea este că ele fac niște produse extraordinar de bune și de gustoase. Eu știu, pentru că le-am testat pe toate. Lucrează atât de mult, încât au surplus mereu, produc mai mult decât consumă. Și atunci ideal ar fi să poată să vândă lucrurile pe care le produc în plus. Pentru că oricum muncesc enorm, oricum nu prea pot să aibă un alt loc de muncă, pentru că au copii cu probleme. Majoritatea depind de venitul de la stat și atunci inițiative de genul acesta sunt admirabile, pentru că oamenii muncesc ca să strângă bani, pe care ulterior îi folosesc pentru terapia copiilor”, ne-a declarat Ana.

Ana spune că nu are niciun merit în ceea ce au făcut Ioana și Ionela. Cele două prietene o contrazic, însă. Uneori, este nevoie să te împingă cineva de la spate pentru a-ți regăsi vocea… sau vocația. Pentru a-ți aminti că exiști nu doar pentru copiii tăi, pentru familia ta, ci și pentru tine.

În prezent, la centrul „Micul Prinț” din Bistrița urmează terapie 58 de copii cu autism. Doar trei sunt neșcolarizați, restul fiind integrați în învățământul de masă. Ana Dragu nu este, de altfel, adepta învățământului special, ea consideră că și noi, cei „normali”, cât și copiii cu nevoi speciale au nevoie și au dreptul să trăiască la fel.

Din păcate, multe dintre familiile copiilor cu autism care vin la centru au venituri reduse, se află în zone rurale la distanțe mari de municipiul Bistrița și nu le pot oferi celor mici numărul de ore de terapie adecvat. Ioana și Ionela reprezintă, însă, exemple de mame care dovedesc să resurse există. Trebuie doar să întâlnești în viață oamenii potriviți și să profiți de fiecare ocazie ce ți se oferă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata