Bistriţa-Năsăud: Pasca cu urdă, nelipsită de pe masa credincioșilor în ziua de Paşte

O masă tradițională de Paște are două ingrediente principale în localitățile din județul Bistrița-Năsăud: ouăle vopsite în coji de ceapă și pasca cu urdă dulce, marcată cu semnul Sfintei Cruci.

Pasca este o specialitate de pâine care se prepară doar de Învierea Domnului, iar rețeta ei este păstrată de generații.

„Rețeta tradițională este cea moștenită din moși strămoși, adică aluat din făină, apă, sare, drojdie. Se pune aluatul la dospit, se lasă într-un spațiu încălzit. După ce a dospit, se prepară pasca. Aceasta poate să fie în formă dreptunghiulară sau în formă rotundă. După ce se întinde cu sucitorul, se pune urda dulce — care a fost amestecată cu ou, zahăr, eventual și cu vanilie—, într-un strat destul de gros. Iar la sfârșit nu trebuie să lipsească parte din aluat, care ia forma Sfintei Cruci, și deasupra se unge cu ou”, spune Simona German, profesor de limba și literatura română la școala gimnazială din comuna Șieu.

Pe Valea Șieului, pasca se servește după ce se vine de la slujba de Înviere, alături de celelalte bucate pregătite cu această ocazie.

„Se mănâncă în ziua de Paște, după ce se vine de la Sfânta Biserică, de la rugăciune. Atunci se servește pasca, fie în calitate de desert, după ce se servește felul principal. Sau sunt unele persoane care, chiar după Înviere, se așază la masă, cu întreaga familie, și mănâncă friptura și pasca și celelalte produse tradiționale care au fost pregătite special pentru această sărbătoare”, a mai spus Simona German.

În alte zone din județ, pasca este dusă la biserică, alături de ouăle roșii, pentru a fi sfințite de către preot după slujba de Înviere, și abia apoi acestea sunt oferite membrilor familiei, pentru a se bucura împreună de Sărbătorile Pascale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata