BNR a decis menţinerea dobânzii cheie la 1,75% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, vineri, 5 februarie, menţinerea dobânzii cheie la 1,75% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

În plus, potrivit sursei citate, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, februarie 2016, document ce va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 9 februarie.

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) a anticipat, joi, decizia BNR de a menţine dobânda cheie la 1,75%

‘Majoritatea persoanelor care a participat la sondaj consideră că Banca Naţională a României ar putea păstra rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei la 8% şi pe cele pentru pasivele în valută la 12% pe data de 5 februarie. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi reduse în lunile următoare până la 6% la finalul lui 2016 şi 4% la finalul lui 2017. Totodată, procesul de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea continua în viitor, iar cotele de constituire sunt prognozate la 10% în decembrie 2016 şi 8% în decembrie 2017′, se preciza comunicatul AAFBR.

Dobânda de politică monetară este estimată de către participanţii la sondaj la un nivel constant de 1,75%, pe tot parcursul anului 2016.

Cei mai mulţi consideră, însă, că Banca Naţională a României ar putea majora dobânda la 2,25% pe parcursul anului 2017. Faţă de sondajul anterior, derulat în urmă cu o lună, se remarcă temperarea aşteptărilor privind majorarea dobânzii în 2017 (mediana estimărilor din prezent este 2,25% pentru orizontul decembrie 2017, în scădere de la 2,50%).

Banca Naţională a României (BNR) a decis, în data de 7 ianuarie 2016, menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an. De asemenea, în respectiva şedinţă de politică monetară, s-a hotărât reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit cu două puncte procentuale, respectiv la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie — 23 februarie 2016.

Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai a anului trecut. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata