BNR a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României /BNR/ a decis, vineri, 28 martie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an, a anunţat banca centrală, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în şedinţa din 28 martie 2014, CA al BNR a mai hotărât menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

‘CA al BNR reafirmă că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrală în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional va permite îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, precum şi asigurarea stabilităţii financiare’, se precizează în comunicatul BNR.

Din vara anului trecut şi până în prezent, Banca Centrală a decis, în şase rânduri, reducerea dobânzii de politică monetară.

Astfel, CA al BNR a hotărât, la începutul lunii iulie 2013, reducerea dobânzii cheie de la 5,25% la 5% pe an, iar în august de la 5% la 4,5% pe an. Alte două reduceri ale dobânzii de politică monetară, cu câte 0,25 puncte procentuale, au fost decise în septembrie şi noiembrie, dobânda cheie ajungând, astfel, la 4%.

În data de 8 ianuarie 2014, CA al BNR a redus rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 4%, iar în 4 februarie a mai tăiat 0,25 puncte procentuale din dobândă, până la un nivel de 3,5% pe an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata