BNR a redus dobânda cheie la 2,75% pe an şi rata rezervelor minime obligatorii la valută la 14%

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, marți, 4 noiembrie, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,75% pe an, de la 3%, începând cu data de 5 noiembrie 2014, se arată într-un comunicat al BNR.

Pe de altă parte, banca centrală a redus rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută de la 16% la 14%, începând cu perioada 24 noiembrie — 23 decembrie 2014, și menținerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei la 10%.

„În scopul reducerii volatilității ratelor dobânzilor pe piața monetară interbancară și al consolidării transmisiei semnalului de politică monetară, CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/—2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale. Astfel, începând cu data de 5 noiembrie 2014, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25 la sută pe an de la 5,75 la sută, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menține la 0,25 la sută pe an”, se mai arată în comunicatul BNR.

CA al BNR a analizat și aprobat Raportul trimestrial asupra inflației, document care va fi prezentat publicului într-o conferință de presă organizată în data de 6 noiembrie 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata