BNR a redus dobânda cheie la 3% pe an şi rata rezervei minime la lei la 10%

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, marți, 30 septembrie, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 3% pe an, de la 3,25%, începând cu data de 1 octombrie 2014, dar și reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituțiilor de credit la 10%, de la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014, se arată într-un comunicat al BNR.

Pe de altă parte, BNR a decis menținerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la 16%.

În plus, „pentru a atenua volatilitatea ratelor dobânzilor pe piața monetară interbancară, CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/—2,75 puncte procentuale de la +/-3 puncte procentuale. În consecință, începând cu data de 1 octombrie 2014, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se va reduce la 5,75 la sută pe an de la 6,25 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menține la 0,25 la sută pe an”, se mai arată în comunicatul BNR.

De asemenea, BNR reiterează că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune în condițiile monitorizării atente a evoluțiilor interne și ale mediului economic internațional este de natură a asigura îndeplinirea obiectivelor fundamentale privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu, precum și menținerea stabilității financiare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata