BNR: Moneda virtuală nu este monedă naţională şi nici valută; acceptarea la plată nu este obligatorie

9

Moneda virtuală, precum Bitcoin, nu este monedă națională și nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal, informează Banca Națională a României într-un comunicat de presă prin care atrage atenția asupra riscurilor asociate în contextul utilizării unor scheme de monedă virtuală.

Totodată, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înțelesul Legii nr.127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronică.

Conform BNR, utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potențiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării și a supravegherii, spălarea banilor, finanțarea terorismului, volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate, potrivit unui raport elaborat recent de către Banca Centrală Europeană.

De asemenea, Autoritatea Bancară Europeană a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpărării, deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de monedă virtuală. Banca Națională a României precizează că monitorizează evoluția acestor scheme de monedă virtuală din perspectiva unor potențiale riscuri asupra sistemului financiar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata