Boala canceroasă este vindecabilă, dacă este depistată precoce

Mai mult de o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unor comportamente sănătoase, iar vindecarea depinde de depistarea precoce, au evidenţiat luni specialiştii prezenţi la o masă rotundă organizată de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, cu tema ‘Metode de prevenţie şi depistare precoce a cancerului’.

‘Boala canceroasă este vindecabilă, dacă este depistată în stadiu precoce, în proporţie de peste 99%’, a subliniat dr. Zoia Bitea, director executiv adjunct al DSP Bihor, în cadrul mesei rotunde.

Printre specialiştii prezenţi la dezbateri s-a aflat şi fostul ministru al Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau, pediatru oncolog, care a spus că ar fi necesară reintroducerea educaţiei pentru sănătate, prin medicii şcolari, pentru a proteja generaţiile tinere, la care factorul genetic este prima cauză a îmbolnăvirii.

‘Șansa noastră este să facem profilaxia cancerului la adult, începând cu copilăria. Este extrem de greu să faci educaţie. Sarcina noastră este ca noi, pediatrii, să învăţăm şi părinţii şi copiii, despre stilul de viaţă sănătos, ca să prevenim cancerul, altfel nu vom putea să-l stăpânim. Noi stăm foarte rău la nivel mondial, cu cancerul, nu atât ca incidenţă, cât la stadiul avansat la care sunt depistate cazurile. (…) Cred că trebuie reluată educaţia pentru sănătate’, a subliniat Ritli.

Dr. Zoia Bitea a amintit că DSP Bihor a demarat un proiect, împreună cu parlamentarii bihoreni, pentru a introduce educaţia pentru sănătate în curicula şcolară.

‘La un moment dat, s-a dus în derizoriu educaţia pentru sănătate, marşându-se doar pe educaţia sexuală. Desigur că în cadrul educaţiei pentru sănătate este vizată şi această educaţie. În prezent, la noi, cuvântul profilaxie nu are conţinut’, a spus dr. Zoia Bitea.

Medicii au subliniat necesitatea de a schimba mentalitatea populaţiei care este încă reticentă la a solicita examene pentru depistarea cancerului, într-un context numit de specialişti ‘cancerofobie’.

Populaţia trebuie să ştie, a spus dr. Bitea, că există posibilităţi de investigare, neinvazive, de punere în evidenţă a leziunilor în stadii incipiente, ceea ce este foarte important pentru vindecare.

În anul 2015, au fost folosite doar 71% din fondurile alocate de minister pentru screeningul de col uterin şi spre deosebire de alte ţări, unde sunt descoperite din timp aproape 80% din cazuri, la noi, 70-80% din acestea sunt depistate în stadii deja avansate, au precizat specialiştii bihoreni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata