Boala limbii albastre revine în România

Boala limbii albastre a revenit în România, după ce, în ultimele luni, nu s-a înregistrat niciun caz nou, transmite site-ul thecattlesite.com.

Trei vite din Bobulești, județul Botoșani, au semne clinice de contaminare cu virusul BTV — boala limbii albastre — pentru prima dată din semestrul doi din 2014.

În perioada august — decembrie 2014, România s-a confruntat cu numeroase cazuri de animale infectate cu acest virus, dar notificarea din Botoșani este prima din acest an, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE). Autoritățile au adoptat măsuri pentru a reduce deplasarea animalelor în apropierea zonelor unde s-au depistat animale infectate.

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, declara în aprilie, într-un interviu  că România poate controla și elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegătoare pe o perioadă de trei ani.

Acesta afirmă că în prezent se lucrează la o strategie privind controlul și eradicarea acestei boli, în care vor fi identificate și prevăzute toate resursele financiare necesare.

„Au fost deja făcute demersurile către Uniunea Europeană, care ne-a alocat aproximativ 10,2 milioane de euro, însă pentru cofinanțarea programului de vaccinare împotriva virusului bolii ‘Bluetongue’ trebuie să finalizăm analiza ca să vedem cât ne mai trebuie pentru a putea realiza vaccinarea”, a menționat Dumitru Băiculescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata