Boala oaselor, tot mai des întâlnită din cauza sedentarismului. Cum poate fi prevenită?

Osteopenia si osteoporoza, la nivel populational actual, sunt rezultatul unui stil de viata modernizat, ce implica inactivitate fizica, alimente superprocesate, consum exagerat de alcool, utilizarea unor medicamente de sinteza chimica, stres, consumul de diversi excitanti si fumat.

Problemele fiziologice ale femeii la menopauza (naturala sau postchirurgicala, post-iradiere), nu explica numarul mare de persoane cu osteoporoze si osteopenii, ce apar la varste tot mai tinere. Similar pentru barbati, reducerea precoce a nivelului de testosteron nu este o explicatie suficienta.  In Romania, in 2012 erau diagnosticati 1.500.000 oameni cu osteoporoza, conform International Osteoporosis Foundation.

 

  • Osul normal

 Osul ca organ anatomic este format din tesut conjuctiv (tesut care uneste) de sustinere cu o alcatuire lamelara, rigida si puternic mineralizata, impreuna cu componenta de maduva osoasa (galbena si/sau rosie hematogena) si invelusul sau fibros, numit periost. Pe scurt, osul in sine ca tesut, are la baza o structura proteica, ca un fel de tesatura multidirectionala numita trama, compusa in principal din colagen. In firele acestei tesaturi alcatuita dominant din colagen, se fixeaza fractiunea minerala, in principal saruri de calciu si fosfor.

Partea proteica confera elasticitate, iar partea minerala confera rezistenta. in mod normal raportul dintre partea proteica si cea minerala are o valoare optima ce raspunde atat nevoii de soliditate cat si celei de elasticitate, incat osul sa reziste la solicitari de presiune in ax si pe alte directii, intindere, torsiune, fara sa fie casant.

Procentual, in osul viu se afla 10-20% apa, 24-30% proteine, 48-63% minerale osoase si restul alte substante. Trei familii de celule guverneaza osul: osteoblastele (celule tinere) si osteocitele (celule mature) care elaboreaza si mentin structura osoasa, si osteoclastele care o dizolva periodic, in scopul reinnoirii sale. Osul in pofida aspectului sau de materie dura, inerta, este un tesut viu intr-un permanent proces de refacere si schimbare. El are nevoie de un aport adecvat de nutrienti, respectiv de materiale de constructie, pentru intreaga structura, atat proteica cat si minerala.

 Cu privire la mineralele din os se vorbeste mai mult despre calciu, dar se ignora celelalte elemente. Foarte important pentru o buna fixare a lor pe structura proteica este ca trebuie sa se fie furnizate din sange intr-un raport optim pentru a fi utilizate in acest proces. Ca intr-o cascada, acest raport optim sanguin rezulta printr-o absorbtie adecvata din tubul digestiv, care la randul sau este posibila daca sarurile minerale se gasesc acolo intr-o fractie corecta pentru absorbtie.

Dar absorbtia si functionarea optima a unor minerale este conditionata de alte minerale si vitamine. Exemplu: absorbtia calciului este dependenta de magneziu, totodata si de fosfor, care sustine si absorbtia fierului; dar si absorbtia fosforului depinde de calciu. Magneziul este in corelatie cu vitamina B6; buna metabolizare a calciului depinde de vitamina D; borul sustine metabolismul calciului, fosforului, magneziului, vitaminei D si cuprului.

 Sodiul este si el implicat in buna absorbtie a calciului si altora dintre aceste elemente. Prezenta sodiului in alimentatie in cantitati normale e necesara. Atentie la regimurile exagerat hiposodate, acolo unde nu e cazul, de exemplu mai noile recomandari ca si sugarii sa nu primeasca sare.

Scheletul lor s-ar dezvolta incomplet, si ar putea deveni canditatii de maine pentru osteoporoza la varste tinere. De altminteri si creierul sufera, ca structura si functie, prin lipsa sodiului. Dezbaterea poate continua… E evidenta varietatea factorilor alimentari implicati in furnizarea materialului potrivit pentru un os sanatos.

 Expunerea la soare favorizeaza activarea vitaminei D in organism si concomitent metabolismul calciului si al celorlaltor elemente corelate. Evident vorbim despre o expunere moderata, la soarele bland de dimineata si dupa-amiaza spre seara, cand domina ultravioletele favorabile.

In mod aparent bizar, sarcinile si alaptarea au efect benefic asupra capitalului osos. Nu s-a dat o explicatie pentru acest proces…

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata