Bogdan Aurescu, noul ministru al Afacerilor Externe

Noul ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a depus jurământul luni, 24 noiembrie, în fața președintelui Traian Băsescu, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni.

Fişă biografică

Diplomatul Bogdan Lucian Aurescu s-a născut la 9 septembrie 1973.

A absolvit Colegiul Național ”Sfântul Sava” (1992), Facultățile de Drept (1996, cu Diplomă de Merit) și Istorie (1998) ale Universității din București, Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor și Cooperare Internațională ”Nicolae Titulescu — Henri Capitant” (1996) și Colegiul Național de Apărare din București (2000).

Este doctor în științe juridice, specializarea drept, cu calificativul ”foarte bine” și distincția Ť Summa cum laude ť, cu teza ”Conceptul de suveranitate și supremația dreptului internațional” (2003). A finalizat programul de cercetare post-doctorală cu calificativul ”excelent” în domeniile Dreptul Internațional al Protecției Minorităților, Drept Internațional Umanitar, Dreptul Refugiaților și Drept Penal, cu tema ”Evoluții în relația dintre stat și individ în domeniul dreptului internațional al protecției minorităților și al protecției internaționale a persoanelor aparținând minorităților naționale” (2011).

A debutat în activitatea didactică în 1998 (asistent universitar 2002-2004; lector universitar 2004-2012). A mai predat cursuri de Drept Internațional Public și Dreptul Tratatelor și în cadrul altor instituții academice, precum Academia Diplomatică/Institutul Diplomatic Român și Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

De asemenea, din 2004 este cadru didactic asociat la Universitatea ”Nicolae Titulescu” din București pentru predarea cursului de Jurisdicții Internaționale la programul de Master de Drept Internațional și European. În iulie 2006 a fost visiting professor la Facultatea de Drept a Universității din Hamburg, în cadrul mobilității ERASMUS Teaching Staff.

Bogdan Aurescu este, din 2012, conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept — Universitatea din București (unde a predat sau predă Drept Internațional Public, Drept Diplomatic și Consular, Organizații și Relații Internaționale, Jurisdicții Internaționale, Dreptul Internațional al Protecției Minorităților).

Lucrează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din 1996, începându-și activitatea în cadrul Direcției Juridice și Tratate, ca referent relații. Între 1998 și 2003 a ocupat succesiv funcțiile de consilier în cadrul Cabinetului Ministrului, director adjunct al Direcției Juridice și Tratate, director de cabinet, director al Direcției Juridice și Tratate / Drept Internațional și Tratate, director general al Direcției Generale Afaceri Juridice.

În perioada 2003-2004 a deținut, în cadrul MAE, funcția de subsecretar de stat — Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar în intervalul 2004-2005, pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene.

Începând din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție, coordonând, pe tot parcursul procedurilor, activitatea echipei, care a reprezentat România, în procesul cu Ucraina de la Curtea Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009.

În perioada 2010-2011 a fost negociator-șef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă și al Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și SUA. Are, în prezent, gradul diplomatic de ministru-plenipotențiar.

Bogdan Aurescu a fost numit secretar de stat pentru Afaceri Strategice în Ministerul Afacerilor Externe la 4 februarie 2009. În perioada august 2010 — februarie 2012 a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, coordonând, de asemenea, Direcția Politici de Securitate. În perioada martie — iunie 2012 a fost secretar de stat pentru Afaceri Globale. În iunie 2012, a devenit secretar de stat pentru Afaceri Strategice.

La 23 octombrie 2009, premierul desemnat Lucian Croitoru l-a propus pe Bogdan Aurescu să facă parte din noul Cabinet, ca ministru al Afacerilor Externe, dar cabinetul a fost invalidat la vot la 4 noiembrie 2009.

Este membru al Curții Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant în Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a Consiliului Europei, reprezentant supleant al României la Comisia Dunării și Arbitru desemnat de România în conformitate cu articolul 2 din Anexa VII la Convenția ONU privind Dreptul Mării. Este, de asemenea, președintele Secției de Drept Internațional a Asociației de Drept Internațional și Relații Internaționale și al Ramurii Române a ”International Law Association” (Londra), redactor-șef al Revistei Române de Drept Internațional, membru al Colegiului de Redacție al revistei ”Curierul Judiciar”, precum și membru al Consiliului Științific al revistei ”ACTA Universitatis Lucian Blaga” (Sibiu).

În 2002 a primit din partea MAE ”Diploma de merit pentru contribuție de excepție la activitatea diplomatică a României”. A fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2002), Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Cavaler (2007), Ordinul Național Steaua României (2009) în grad de Cavaler, Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone (2009), Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer (2013) și Medalia de Aur a Forțelor Armate Poloneze (2013).

Este autor, co-autor sau coordonator al unui număr de 13 volume în domeniul dreptului internațional, 15 capitole publicate în volume colective, 15 studii publicate în volume ale conferințelor internaționale de specialitate și peste 100 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate în reviste românești și străine, cum ar fi Revista Română de Drept Internațional, Analele Universității din București-Seria Drept, Curierul Judiciar, Annuaire Français de Droit International, The International Journal of Marine and Coastal Law, Helsinki Monitor. Security and Human Rights, European Yearbook of Minority Issues, Revue Hellenique de Droit International, Chinese Journal of International Law. Ca membru supleant (expert independent) al Comisiei de la Veneția, a fost raportor sau co-raportor pentru 22 de rapoarte, opinii sau studii ale acestei instituții. Vorbește fluent engleză și franceză. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata