Bologna, regina gastronomiei italiene

Bologna, oraș din nordul Italiei, este recunoscut pentru bogăția bucătăriei sale. Adesea neglijată în beneficiul vecinilor săi, Milano, Veneția sau Florența, această localitate este totuși o destinație care ar trebui să îi satisfacă pe amatorii de gastronomie italiană, scrie 20minutes.ch.

Orașul este cunoscut în primul rând pentru sosul bolognez sau mai degrabă „Ragu Bolognese”, pentru care nu există doar un singur mod de pregătire. Rețetele cuprind mai multe sau mai puține roșii, feluri de carne diferite și ingrediente care pot varia.

Chef Davide Berchiatti, de exemplu, folosește 70% carne de vită și 30% carne de porc.

Aceasta din urmă, mai grasă, dă sosului un aspect cremos”, explică el. Carnea nu trebuie tocată mărunt, operațiunea trebuind să se desfășoare chiar înainte de pregătirea sosului. Ideal este să se folosească roșii sfărâmate, iar sosul trebuie să fiarbă circa patru ore la foc mic. Cu concentrat de roșii, durata se reduce la jumătate.

În ceea ce privește pastele, Ragu merge cel mai bine cu tagliatelle, marea specialitate a orașului, la care sosul aderă foarte bine, și nu cu spaghete, ca în celebrul fel „spaghete bolognese”. Alte paste tipice Bologniei sunt tortellini și tortelloni. Cele din urmă, un fel de ravioli rotunde, sunt mai mari decât primele. Garnitura poate fi compusă din ricotta, prosciuto sau legume.

În cele din urmă și pentru a adăuga un plus de savoare mâncării, se adaugă parmezan. Să nu se confunde însă Parmiggiano Regiano cu Grana Padano. Primul, singurul și adevăratul parmezan pentru locuitorii orașului Bologna, provine din sudul fluviului Pad.

Spre deosebire de Grana Padano, el este făcut din lapte nefiert și este mai scump. Când se alege brânza, trebuie luată în considerare perioada de maturare în funcție de utilizare. Pentru gătit sunt suficiente 24 de luni, însă pentru a fi consumată nepregătită termic brânza trebuie să fie mai uscată și mai sărată, având nevoie de 36 de luni.

Este greu de vorbit despre regiunea Emilia-Romagna fără a menționa mortadella, mezel rotund gros, al cărui diametru poate atinge 30 de centimetri, făcut în general din carne de porc. În mortadella se pot pune măsline sau fistic, iar feliile trebuie tăiate foarte subțire. Poate fi mâncată cu pâine, dar intră și în compoziția mai multor rețete, printre care tortelloni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata