Bosnia: Inaugurarea bibliotecii din Sarajevo la 22 de ani după distrugerea sa

Clădirea reconstruită a celebrei ‘Vijecnica’, biblioteca națională din Sarajevo – bijuterie arhitecturală a capitalei bosniace, dar și simbol al distrugerilor suferite în timpul războiului intercomunitar din anii 1990 -, a fost inaugurată vineri, scrie AFP.

‘Vijecnica este simbolul forței noastre de a depăși trecutul și al dorinței unui viitor diferit și mai bun’, a declarat primarul orașului, Ivo Komsic, după ce Orchestra Filarmonică din Sarajevo a interpretat imnul Europei, Oda Bucuriei de Beethoven.

Lucrările de reconstrucție au început în 1996 și au costat peste 12 milioane de euro, dintre care nouă milioane acordate de Uniunea Europeană.

‘Dragi locuitori ai orașului Sarajevo, biblioteca a renăscut din propria cenușă’, și-a exprimat bucuria Înaltul Reprezentant al comunității internaționale în Bosnia, Valentin Inzko.

La rândul său, membrul musulman al președinției tripartite a Bosniei, Bakir Izetbegovic, a salutat ‘triumful civilizației asupra barbariei’.

‘Astăzi, 9 mai 2014, cu ocazia Zilei Europei și cu ocazia aniversării victoriei asupra fascismului, restituim cetățenilor din Sarajevo și din Bosnia un veritabil giuvaer istoric și arhitectural’, a declarat el.

Bakir Izetbegovic a evocat memoria ‘celor care nu au supraviețuit războiului și care nu mai sunt alături de noi, cei 11.541 de locuitori din Sarajevo uciși în cel mai lung asediul din timpul Europei moderne’.

Bosnia s-a confruntat între 1992 și 1995 cu un război intercomunitar soldat cu aproape 100.000 de morți, în majoritate musulmani bosniaci.

Biblioteca a fost construită în perioada în care Bosnia a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar (1878-1918).

În cursul nopții de 25 spre 26 august 1992, artileria sârbă aflată pe munții care înconjoară Sarajevo a incendiat clădirea, construită în 1896 în stil pseudo-maur. Flăcările au ocolit numai 300.000 de cărți din cele peste două milioane de lucrări, printre care numeroase cărți rare.

Impunătoarea clădire care inițial a fost sediul administrației municipale a găzduit, din 1949, biblioteca națională a Bosniei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata