Brânza de Sibiu, un brand românesc falsificat de Paşti la Bucureşti, cu lapte de soia din Bulgaria

Brânza de Sibiu, un brand românesc, a ajuns să fie falsificat, mai ales de sărbătorile de Paşti, în pieţele din Bucureşti, cu ajutorul laptelui de soia importat din Bulgaria, şi asta pentru că adevărata brânză de Sibiu a devenit un mit în această perioadă chiar şi în unele pensiuni din satele din Mărginimea Sibiului, unde proprietarii îşi îmbie oaspeţii cu brânză cumpărată de la hypermarket.

„Brânza de Sibiu care e pe piaţa bucureşteană? E brânză din lapte de soia, adusă din Bulgaria, cumpărată cu 4,5 — 5 lei kilogramul. Avem la Marpod, în judeţul Sibiu, un crescător care are o rasă de oi de lapte, acesta are brânză de Sibiu şi iarna şi vara şi e singurul în judeţ care are brânză de Sibiu tot anul. Eu am înţărcat de o săptămână, eu dau cu 15 lei kilogramul angro”, a declarat marţi, Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu.

Acesta spune că adevăraţii ciobani de la Sibiu ştiu că în pieţele din Bucureşti există vânzători care şi-au cumpărat pălării specifice din Mărginimea Sibiului, numite clopuri, şi cu ele pe cap falşii ciobani fac profit vânzând o brânză care nu are deloc în compoziţie lapte de oaie. „Acolo vând unii care nici nu ştiu unde e Sibiul, dar îşi cumpără câte o pălărioară, un clop, şi se dau că sunt sibieni, dar ei nici nu ştiu unde e Sibiul, nici pe hartă să îl arate cu degetul”, a completat Marcel Andrei.

Adevărata brânză de Sibiu, mai ales cea făcută anul acesta, există la doar câţiva oieri din judeţ. Cei mai mulţi oieri sibieni nu pot oferi brânză de Sibiu de anul acesta, ci doar brânză telemea de anul trecut, ţinută în saramură, pentru că acum laptele este fie pentru miei, fie este vândut celor patru fabrici din judeţ care produc diverse brânzeturi.

„Acum numai după ce dau miei încep oile să se mulgă. Sunt tot felul de samsari din zona respectivă, ai noştri nu merg să vândă brânză de Sibiu. Ai noştri duc brânză de anul trecut, ce au în stoc. Brânză de anul acesta, doar telemea de vacă şi de capră, de oaie nu. Până nu se înţarcă mieii, ce să mulgi? Brânza de Sibiu e cea de oaie, cea recunoscută”, a declarat  şi doctorul Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu, un om cu o experienţă de aproape patru decenii în domeniu.

Definiţia brânzei de Sibiu autentice e dată de fostul primar din Sălişte, localitatea cea mai mare din Mărginimea Sibiului, el fiind la rândul său un producător de brânză.

„Aşa cum este şi denumirea, brânza de Sibiu este acea brânză produsă doar în judeţul Sibiu, de ciobanii sibieni, cu tehnicile ştiute de ei. Brânza de Sibiu este mândria zonei noastre. Mulţi pretind că au brânză de Sibiu în ţară, chiar şi în Bucureşti, însă adevărata brânză de Sibiu se produce doar în zona Sibiului şi ar trebui să fie o marcă înregistrată”, susţine fostul primar Teodor Banciu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata