Braşov: Milioane de narcise au înflorit în rezervaţia botanică de la Vad

Milioane de narcise au înflorit în aceste zile în Poiana Narciselor, cunoscută și sub numele de Dumbrava Vadului sau Dumbrava Narciselor, o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a-IV-a IUCN( rezervație naturală de tip botanic), aflată la 60 de km de Brașov, în satul Vad din comuna Șercaia.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea nr.5 din 6 martie 2000, custodele acesteia fiind Direcția Silvică Brașov.

Locul „o minunăție a naturii” așa cum o numesc turiștii care ajung aici, se întinde pe o suprafață de 400 de ha pădure de stejar și poieni unde crește specia de narcise Narcissus poeticus ssp. radiiflorus,ocrotită prin lege,culesul acestei flori fiind interzis.

Este un loc mirific care merită vizitat aproape de mijlocul lunii mai când înflorește narcisa. Milioane de narcise, cât vezi cu ochii, de la câteva zeci la sute pe un metru pătrat, lăsate să crească într-o libertate totală, cu un parfum pronunțat ceea ce te face să nu părăsești prea repede zona. Pentru aceste minunate flori localnicii organizează în luna mai Festivalul narciselor, o zi de mare sărbătoare pentru cei din zonă și nu numai. Cu toate că există interdicție pentru ruperea florilor, turiștii care ajung aici nu pleacă fără să ia câteva flori.

Pe lângă narcise, în aria protejată crește o mare varietate floristică care include specii vegetale de gălbinele, bulbuc de munte, coada vulpii, stupiță, etc,dar și o faună diversă de mamifere, păsări, reptile și amfibieni, insecte între care mulți fluturi rari.

Turiștii care ajung la Poiana Narciselor mai pot vizita și alte obiective de interes turistic din zonă cum sunt Biserica săsească din comuna Șercaia, Biserica evanghelică-luterană din Hălmeag, Biserica Ortodoxă din Vad, Rezervația Naturală „Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită” aflată în localitatea vecină Comăna.

Asociația Renaturopa a întocmit Planul de management al rezervației Poiana Narciselor care cuprinde o serie de studii și cercetări, dar și măsuri de refacere a zonei. Planul de management este finalizat și urmează ca Agenția de Protecția Mediului Brașov să-și dea acordul după care va fi trimis Ministerului Mediului pentru aprobare.

„Sunt o serie de măsuri pentru refacerea zonei pe care custodele rezervației adică Direcția Silvică Brașov va trebui să le implementeze. Sper ca acest plan de management să fie aprobat până la sfârșitul acestui an de Ministerul Mediului având în vedere că acolo se află alte zeci de proiecte care trebuie evaluate”, a declarat Oliviu Pop, managerul proiectului.

Oliviu Pop a ținut să precizeze că la Rezervația Poiana Narciselor ar fi nevoie de o serie de lucrări între care pe primul loc s-ar situa tăierea tufărișurilor care s-au dezvoltat destul de mult și care invadează narcisele.

În opinia sa și paza acestui loc ar trebui întărită.

„Direcția Silvică are doi paznici care păzesc Poiana Narciselor și care își fac datoria cum trebuie, dar suprafața este destul de mare și nu fac față. În rezervație mai intră căutătorii de trufe sau unii turiști cu ghilimelele de rigoare care de fapt vin după flori. Cred că ar trebui aplicate amenzi așa cum prevede legea, și astfel nu ar mai intra nimeni în rezervație. Bine că până acum nu au intrat ciobanii cu oile”, a spus Oliviu Pop.

Pentru a ajunge la Poiana Narciselor se merge pe DN1 Brașov-Codlea-Perșani-Șercaia, apoi de la Șercaia pe DN73A spre Râșnov până în satul Vad și de aici încă 3 km pe DC 107 C, drum asfaltat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata