Brătianu (SLPR): Poşta are o tumoare de 400-500 de persoane care nu lucrează; 100 de experţi primesc 7.000 de lei/lună

Poşta Română are, la ora actuală, o tumoare de 400-500 de persoane de care nu are nevoie, nu lucrează, dar există, a declarat, marţi, 8 martie, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), Matei Brătianu, într-o conferinţă de presă.

‘În ultimii şapte ani, Poşta Română trece printr-un asediu necontenit. Asediată de patru directori generali, cel de azi este al cincilea. De fiecare dată când a venit un director general, acesta a venit cu echipa sa, plasând în alte funcţii de conducere persoane apropiate. În afară de oamenii aduşi de directorii generali, au fost impuşi în ţară şi chiar la nivelul central al companiei şi oameni numiţi politic. Asta a făcut ca la fiecare numire de director general nou să apară 150 — 200 de oameni noi de care Poşta nu a avut niciodată nevoie, nu au făcut nimic şi nici nu au vrut să înveţe să schimbe ceva. După plecarea fiecărui director, pleca maximum jumătate dintre cei aduşi iniţial. În cei şapte ani, a apărut astfel o tumoare de vreo 400 — 500 de persoane de care Poşta nu are nevoie la momentul actual, dar care iau salarii foarte mari. Salariul unui asemenea individ pus politic reprezintă 3 — 4 salarii ale unui factor poştal. În afară de acest asediu, au mai fost schimbaţi în acelaşi interval de timp cinci miniştri. La fel, fiecare ministru a venit cu echipa lui şi la fel de evident este că şi miniştrii au impus angajări la centrul companiei’, a spus Brătianu.

Acesta a menţionat că în Poşta Română lucrează şi 100 de experţi cu salarii mari şi care sunt, de fapt, foşti şefi care au vrut să-şi păstreze locurile.

‘Nu am avut niciodată un prim-ministru de talia lui Orban al Ungariei, care a dat ordin ca toate instituţiile descentralizate şi ministerele să lucreze cu Poşta maghiară. Astfel, el a apărat Poşta maghiară. La noi, niciuna dintre conducerile guvernelor nu au făcut ceva în acest sens. În acest moment sunt 500 de oameni care nu lucrează, dar există. Dacă aceşti oameni ar pleca, nimeni nu ar avea de lucru în plus pentru că ei nu muncesc, de fapt. Poşta are 100 de experţi plătiţi cu 7.000 de lei pe lună. Aceştia reprezintă o făcătură, sunt foşti şefi care şi-au păstrat salariile fără să aibă prea multă treabă de făcut. Poşta Română este în pierdere constantă de venituri de la an la an’, a menţionat liderul sindical.

Sindicaliştii din Poşta Română au organizat, marţi, o conferinţă de presă, în cadrul căreia au făcut publice o listă de revendicări. Potrivit acestora, printre solicitări se află: majorarea, în sumă fixă, a salariului, acordarea procentului de 2% din fondul de salarii pentru reluarea subvenţionării biletelor de odihnă şi tratament, proces întrerupt de 3 ani din ordinul directorului general Ion Smeianu, re-acordarea ‘cadourilor în bani‘ prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă 2008 — 2018, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, Crăciun, de ziua Poştei, de 8 Martie şi de 1 Iunie, drept al salariaţilor care nu a mai fost acordat de şapte ani, respectiv acordarea sporului de până la 35% salariatului sau salariaţilor cărora li se repartizează volumul parţial sau total de activitate al unor salariaţi care nu sunt prezenţi, din prima zi de înlocuire a acestora.

De asemenea, SLPR solicită acordarea anuală a concediilor de odihnă cuvenite agenţilor poştali şi protecţia salariaţilor defavorizaţi. În plus, se doreşte încadrarea agenţilor, a factorilor poştali şi a salariaţilor din centrele de tranzit care lucrează numai în program de noapte în grupa de condiţii speciale de muncă, în scopul diminuării vârstei de pensionare a acestor categorii de salariaţi.

Totodată, pe listă se mai află reluarea de către Compania Naţională Poşta Română (CNPR) a contribuţiei anuale pentru Pilonul 3 de pensii cu 250 de euro pentru toţi salariaţii şi cu 250 de euro plus 170 de lei (echivalentul diferenţei de CAS pe care CNPR ar trebui să o plătească pentru trecerea în grupa de condiţii speciale de muncă) pentru agenţi, factori şi lucrătorii care lucrează exclusiv în program de noapte, până la finalizarea demersurilor legale pentru trecerea lor în condiţii speciale de muncă.

În ceea ce priveşte politica de personal, sindicaliştii amintesc de ‘deblocarea şi ocuparea imediată a posturilor vacante rezultate din normare, dar şi majorarea procentului de 11%, folosit în prezent pentru stabilirea numărului de salariaţi necesari pentru înlocuirea celor aflaţi în concediu de odihnă, în concediu medical de scurtă durată, precum şi pentru acoperirea activităţii în intervalul de timp dintre momentul vacantării unui post şi cel al ocupării efective a postului respectiv, interval ce astăzi este cuprins între 2-12 luni’.

Sindicaliştii mai cer eliminarea imediată din procesul de analizare a solicitărilor/referatelor de întregiri de norme, de deblocări sau de acordări de posturi, a criteriilor de normare a activităţii introduse unilateral de CNPR, deblocarea şi ocuparea în regim de urgenţă a posturilor devenite vacante în urma încetării contractului individual de muncă sau a suspendării acestuia: pensionare — ocupare din prima zi; îngrijire copil — ocupare din prima zi, demisie cu preaviz — ocupare din prima zi, desfacerea contractului individual de muncă sau demisiei fără preaviz — ocuparea după maximum 10 zile lucrătoare.

Pe de altă parte, sindicaliştii solicită achiziţionarea în regim de urgenţă a reţelei informatice şi a unor softuri performante, aprovizionarea constantă şi la timp a necesarului de consumabile, imprimante, formulare, rechizite şi echipamente periferice, la timp şi în cantităţile solicitate de conducătorii subunităţilor, decontarea de către CNPR a sumelor cheltuite lunar de salariaţi pentru achiziţionarea reperelor menţionate mai sus.

La capitolul condiţii de muncă, SLPR precizează: îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, în special în centrele de tranzit, prin dotarea cu utilaje noi cu mobilier ergonomic, respectiv asigurarea, în intervalul mai — septembrie 2016, a dezinsecţiei, deratizării şi igienizării tuturor subunităţilor poştale.

‘Obligarea directorului general şi a directorilor executivi, de către Guvernul României şi Ministerul Comunicaţiilor şi al Societăţii Informaţionale, în calitatea lor de proprietari ai Poştei Române, să crească lunar veniturile CNPR — raportat la luna similară din 2015, prin contracte, prestaţii şi servicii noi elaborate şi vândute la nivel naţional şi regional de aparatul central al CNPR, anularea datoriilor către bugetul de stat, care provin din amenzi aplicate companiei ca urmare a unor erori manageriale şi recuperarea acestor sume de la autorii acestor erori, decontarea de către ANCOM a costului net pentru furnizarea serviciului universal’, reprezintă o altă serie de revendicări ale SLPR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata