Brioşele hipoglucidice şi pastele făinoase cu banane, din realizările USAMVB

Brioșe hipoglucidice cu extract de rădăcini de cicoare și lavandă, paste cu banane, premixuri ca supliment alimentar destinat copiilor, sunt doar câteva dintre realizările Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timișoara, care așteaptă să fie produse de companii și să fie scoase pe piață.

USAMVB a obținut în ultimii ani mai multe brevete la Saloanele Internaționale ale Cercetării, Inovării și Inventicii pentru produse prin care se pot aduce beneficii economiei și stării de sănătate a oamenilor, prin tratarea unor boli grave, a prezentat, luni, noi produse create de cercetătorii universității, studenți și profesori.

„Pastele cu banane au apărut în urma unei lucrări de doctorat. Se urmărește obținerea de alimente dietetice, paste aglutenice, realizate din făină de orez. Din păcate, acestea nu aduc aport suplimentar caloric și am ajuns la concluzia că ar fi bine să suplimentăm produsele cu fructe. A fost aleasă banana; aceasta are conținut ridicat de potasiu, cu proprietăți antioxidante. Inițial, ne-am gândit cum să o adăugăm, am discutat și de forma naturală, dar și de cea deshidratată. Varianta optimă a fost cea cu banană proaspătă. Am obținut un produs funcțional benefic pentru sănătate”, a declarat luni, într-o conferință de presă, prof. univ. dr. Ersilia Alexa, membru al echipei care a realizat aceste produse care sunt foarte bune mai ales pentru diabetici.

Potrivit cercetătoarei, aceste paste nu au neapărat gust pregnant de banane, echipa ajungând la concluzia că se poate face un adaos de maxim 30% de banane pentru a se menține integritatea aluatului. De aceea, acest tip de paste ar merge foarte bine alături de ceva dulce, compoturi, dulceață, creme.

Lista invențiilor alimentare ale cercetătorilor de la USAMVB mai conține premixuri alimentare, care se pot utiliza în lapte, pentru copii, fiind benefice pentru că aduc un aport suplimentar de fier și betacaroten, având în compoziție extras de linte sau caise, toate naturale.

Pe lângă produsele vegetale, la USAMVB se află sub microscop și cele destinate sectorului zootehnic.

Grupul de cercetători ai USAMVB condus de prof. dr. Ersilia Alexa a produs zece alimente speciale, destinate celor care au intoleranță la gluten sau pentru diabetici: cozonaci, cel mai interesant fiind cel gătit cu fructe de cătină, biscuiți cu conținut glucidic scăzut, paste făinoase speciale. Pentru copii, a fost realizat un premix nutritiv cu extract de linte și cătină, cu un conținut foarte bun de fier. Produsele au fost deja testate cu succes la Clinica de pediatrie din Timișoara, rezultatele benefice fiind vizibile deja, potrivit Ersiliei Alexa.

„Cercetarea din universitate trebuie să aibă suport financiar și prin aparatură disponibilă. Majoritatea activității se desfășoară pe baza unor contracte câștigate pe plan național sau internațional. Anul acesta, încercăm să facem linii tehnologice pentru produse alimentare și farmaceutice, iar următorul pas este de a le produce”, a adăugat Teodor Ioan Trașcă, prorector al USABMV Timișoara.

Dintre cele mai novative invenții ale cercetătorilor de la USAMVB Timișoara se mai pot menționa realizarea unor creme folosite în dermatologie, chiar și în afecțiuni oncologice benigne și maligne, care folosesc extracte din porumb sau din cătină, crearea unor alimente destinate celor care au diabet sau intoleranță la gluten, unguente din extract de castravete amar și ciuperci pentru afecțiuni oncologice sau antimicotice pe bază de extract de usturoi.

Aici s-a reușit realizarea unui unguent farmaceutic pe bază de extract carotenoidic din porumb, folosit în tratarea diferitor afecțiuni ale pielii. Castravetele amar și diverse soiuri de ciuperci medicinale au condus un alt grup de cercetărori ai USAMVB, supravegheat de conf. Dorica Botău, la realizarea unui medicament sub formă de pulbere și de capsule, cu efecte în domeniul cancerului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata