Bucureştiul a urcat 10 locuri în clasamentul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi

Capitala României s-a clasat pe locul 159 în topul mondial pe 2014 al orașelor în care nivelul de trai pentru expați este considerat ieftin, în creștere cu 10 locuri față de poziția 169 ocupată anul trecut, în timp ce capitala Angolei, Luanda, este pentru al doilea an la rând cel mai scump oraș din lume, urmat de un alt oraș african N’Djamena, capitala Ciadului, relevă studiul privind costul vieții elaborat de compania de cercetare Mercer, dat publicității joi.

La polul opus cel mai ieftin oraș pentru expați este Karachi din Pakistan.

‘Deși Luanda și N’Djamena sunt orașe relativ ieftine, ele sunt destul de scumpe pentru expați deoarece bunurile importate sunt produse de lux’, a declarat Ed Hannibal, partener la Mercer. ‘De asemenea, găsirea unor locuințe care să satisfacă standardele expatriaților poate fi dificilă și costisitoare. Acesta este motivul pentru care unele orașe africane ocupă poziții fruntașe în clasamentul nostru’, adaugă Ed Hannibal.

La nivel general, topul celor mai scumpe 10 orașe din lume este dominat de Asia și Europa. După Luanda și N’Djamena urmează în ordine: Hong Kong, Singapore, Zürich, Geneva, Tokyo, Berna, Moscova și Shanghai. Mercer precizează că orașele din Europa Occidentală au urcat în clasament în principal datorită aprecierii monedelor locale în raport cu dolarul american.

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul orașelor din Marea Britanie și Germania, Glasgow (108) urcând 49 de locuri comparativ cu 2013, în timp ce Aberdeen (94) și Birmingham (90) au urcat 34, respectiv 35 de locuri. Munchen (55) a urcat 26 de locuri față de anul trecut, Frankfurt (59) a urcat 24 de poziții, iar Berlin (68) a urcat 31 de locuri. Și alte orașe din Europa au devenit mai scumpe pentru expați comparativ cu anul trecut, Paris (27) a urcat zece locuri, Milano (30) a urcat 11 poziții, Roma (31), în creștere cu 13 locuri și Viena (32), în creștere cu 16 locuri.

Studiul Mercer acoperă 211 orașe de pe cinci continente și măsoară costul comparativ a peste 200 elemente din fiecare loc, incluzând transportul, alimentele, îmbrăcămintea, bunurile de uz casnic și agrementul. Costul locuințelor este, de asemenea, inclus și, deoarece adesea reprezintă cea mai mare cheltuială a celor care se stabilesc în altă țară, joacă un rol important în stabilirea pozițiilor ocupate de orașe.

Analiza Mercer privind costul vieții este cel mai cuprinzător din lume și are rolul de a asista companiile multinaționale și guvernele în stabilirea alocațiilor compensatorii pentru angajații lor. Orașul New York este utilizat ca oraș de referință și toate orașele sunt comparate pe baza acestuia, iar mișcările valutare sunt măsurate pe baza dolarului american. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata