Bune maniere: Cu copiii în vizită

Există situații în care trebuie să mergem în vizită împreună cu copiii. Fie că vizita este la rude, la prieteni sau la simple cunoștințe, trebuie respectate anumite reguli atât de către părinți, cât și de către copii.

În general, nu se merge în vizită cu bebeluși, pentru că e dificil și pentru părinți, și pentru cei mici. Când copiii sunt mai mari, trebuie învățați să respecte regulile de bună cuviință. Părinții le vor explica micuților că trebuie să salute la sosire și la plecare gazdele, să nu alerge sau să sară prin casă, să nu strice lucrurile din casa gazdelor, în general, să știe că regulile de acasă se aplică și dacă se află în vizită.

Ideal este ca aceste reguli să fie explicate acasă, nu în timp ce vă aflați cu copilul în vizită. Dacă e cazul să-l atenționați, veți face acest lucru pe un ton calm, dar ferm. Nu țipați la copil când sunteți în vizită. În momentul în care se ivește o situație neplăcută îl puteți lua pe cel mic în altă cameră pentru a-i explica unde a greșit și a nu repeta greșeala.

Dacă sunteți în vizită și gazda vă oprește la masă, stați în apropierea copilului, pentru a-l ajuta să mânuiască tacâmurile, în cazul în care e prea mic și nu se descurcă singur. Explicați-i de acasă că trebuie să mănânce doar ce se află în farfuria lui, nu poate lua nimic din farfuria altcuiva. Nu se va plimba cu mâncarea prin casă. Dacă nu vrea să mănânce, nu trebuie să insistați, înseamnă că nu-i e foame.

În cazul în care și gazdele au copii, veți stabili de acasă cu copilul dumneavoastră că nu e politicos să se certe sau să se bată cu ceilalți copii pe care îi va întâlni în vizită, nici să vorbească urât sau să se strâmbe.

Evitați să-i spuneți toate aceste reguli în drum spre gazde sau chiar cu o oră înainte de a pleca în vizită. Va uita tot. Pregătiți-l cu câteva zile înainte, repetați-i regulile zilnic și explicați-i de ce trebuie să procedeze așa cum îl învățați.

Când aveți un copil mai mare, de vârstă școlară, lucrurile ar trebui să fie mai simple, pentru că deja are un bagaj de reguli de comportament. Dacă uită ceva, îi puteți aminti discret că a uitat să se spele pe mâini înainte de a se așeza la masă, spre exemplu.

Când situația scapă de sub control, cel mai bine este să plecați. Nu încercați să faceți educație copilului în vizită și nu-l pedepsiți de față cu gazdele. Pedeapsa poate fi aplicată acasă.

În cazul în care copilul spune că s-a plictisit și că vrea să mergeți acasă, e mai bine să scurtați vizita. Puteți planifica o altă întâlnire cu gazdele, când veți avea cu cine să lăsați copilul acasă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata