Burta de vită ca la Giulvăz

Unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare din Banat este papricașul cunoscut sub numele de „Burta de vită ca la Giulvăz”.

Mihai Albu, din comuna timișeană Giulvăz, ne dezvăluie secretele unei mâncări deosebit de gustoase. Pe lângă burta de vită, avem nevoie de 400 g de ceapă aurie, 200 ml ulei, o lingură de boia dulce, sare și piper.

„Secretul unei mâncări gustoase din burtă este să nu aibă miros, la fel ca și la intestinele de miel. Burta se spală bine și se freacă cu sare. Noi, acasă, o frecăm și cu var stins, după care o clătim în mai multe ape. Apoi se ține în apă cu ceapă vreo 30 de minute pentru a pierde mirosul. Se spală din nou și se fierbe vreo trei ore bune, până se face moale ca lâna, să o poată mânca și baba mea de 80 de ani, care a rămas săracă de dinții din gură„, spune cu mult haz Mihai Albu, ginerele bătrânei „din poveste”.

După ce burta se fierbe o lăsăm să se răcească și apoi o tăiem în fâșii late de un cm grosime.

„Separat, ceapa tocată mărunt se călește în uleiul încins, adăugăm și câte puțină apă până devine ceapa sticloasă, apoi punem peste ea bucățile de burtă de vită, sare, boia dulce și piper. Se acoperă cratița lăsându-se papricașul să fiarbă înăbușit. Dacă papricașul e prea scăzut, se toarnă câteva linguri de apă clocotită, nu rece, ca să nu se întărească burta. Se lasă să fiarbă bine, vreo două ceasuri, cât să închine uica Mihai vreo două-trei păhărele de răchie cu goștii din vecini și nu uită să amestece des în papricaș”, continuă Mihai Albu prezentarea rețetei.

Papricașul se servește cu ardei iute și cu pâine proaspătă sau cu o mămăligă aburindă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata