Busuioaca de Bohotin şi Zghihara de Huşi – o mândrie pentru locuitorii oraşului dintre vii

Localitatea Huşi este atestată documentar la sfârşitul secolului al XV-lea, în anul 1494.

Documentele istorice arată că domnitorul Ștefan cel Mare a înălţat la Huşi o biserică ce purta hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Străjuit în trecut de podgorii întinse, Huşul este cunoscut ca oraşul dintre vii. Printre localnici e literă de lege: zadarnic a străbătut drumul spre Huşi cine n-a gustat din roadele podgoriilor.

Vinurile cu care huşenii se mândresc sunt celebra Busuioacă de Bohotin, un vin licoros, dulce, cu iz de busuioc şi trandafir, care se bea îndeobşte la desert, şi Zghihara de Huşi, soi alb, de consum curent, reprezentativ pentru vinurile seci din Podgoria Huşilor, un vin de cursă lungă, galben-verzui, cu aromă fină şi acidă, ca de măr verde.

Busuioaca de Bohotin este un soi specific românesc care este plantat pe suprafeţe relativ restrânse în Moldova la Bohotin şi Huşi, dar şi în Muntenia la Pietroasele şi Dealu Mare. Specialiştii spun însă că soiul s-a aclimatizat cel mai bine la Huşi, având în vedere caracteristicile solului din zonă.

Renumita Busuioacă de Bohotin de la Huşi a primit de-a lungul timpului aprecieri de la cei care au avut privilegiul s-o guste.

Prof. univ. Gheorghe Neamu a numit Busuioaca de Bohotin ”a opta minune a lumii vegetale şi alimentare”, iar academicianul Constantin Ciopraga, împreună cu prof. Ilie Dan şi Ion Constantinescu, a scris că ”e un vin eroic şi poartă un titlu de nobleţe, îmbinând sonorităţile Bohotinului cu creaţiile divinului”, notează într-una din scrierile sale prof. dr. ing. Avram D. Tudosie, cel care vreme de aproape jumătate de secol şi-a legat destinul de Colegiul Agricol ”Dimitrie Cantemir” Huşi, provenit din Școala de viticultură ”Dimitrie Cantemir”, înfiinţată în anul 1908.

Prof. univ. T. Martin consemna în Cartea de Onoare a Școlii: ”Vinul de Busuioacă de Bohotin Huşi a fost, este şi va fi un obiect de mândrie naţională pentru podgorie şi pentru ţară”, iar scriitorul Ionel Teodoreanu spunea că vinul Busuioaca de Bohotin din Huşi ”te smereşte cum îl pui pe limbă! Parcă ar intra aici, acum, Eminescu. Toată lumea ar surâde, dar cu deosebită admiraţie”.

Mihai Ralea îl definea ca ”un vin atât de aromat şi de rar încât o sticlă foarte mică se destupă foarte rar şi în casele foarte mari. Deci, este un vin eveniment”.

Acad.V.D. Costea compara Busuioaca de Bohotin din Huşi cu ”o fată frumoasă, discret parfumată, brunetă, dar pe faţa căreia se citeşte şi te atrage ceva din delicateţea blondelor”, în timp ce Avram D. Tudosie completa spunând că Busuioaca de Huşi ”este ca o fată frumoasă pe care dacă o priveşti te încălzeşte şi dacă o şi săruţi te îmbată”.

Citește și
1 Comentariu
  1. George B. spune

    Celebrele soiuri de la Husi, au făcut faimă Podgoriei tării la Concursurile de vinuri interne si internationale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata