Buzău: Peste 20 de „furioşi” vor intra în dresaj şi vor fi scoşi la vânzare la herghelia de la Ruşeţu

Un număr de douăzeci de exemplare din rasa de cai Furioso North Star, de la Herghelia Rușețu, județul Buzău, vor intra luna viitoare în dresaj și vor fi scoase la vânzare pentru sporturile ecvestre.

Rasa de cai Furioso North Star este cunoscută drept rasa de cai a cavaleriei austro-ungare. Aceasta a ajuns la Rușețu în decembrie 2012 de la Herghelia Beclean și numără în prezent peste 100 de exemplare, dintre care 9 armăsari de prăsilă și 42 de iepe-mame care formează nucleul celei mai îndrăznețe rase de cai creată la mijlocul secolului al XlX-lea, la grajdurile curții regale a Ungariei.

La baza de la Lunca Nouă, aflată pe raza comunei Rușețu, la profesionalismul celor care îngrijesc caii se adaugă o bază materială de invidiat, grajduri moderne și o suprafață de teren de 600 de hectare, aflată în proprietatea hergheliei.

‘Este o rasă de cai foarte populară în Ungaria și nu numai căci sunt animale ideale pentru tracțiune ușoară, pentru sport și agrement. Pe lângă concursurile de obstacole și dresaj, abilitățile acestor cai sunt foarte apreciate pentru serviciul poliției călare sau pentru tracțiune ușoară’, a declarat  directorul Hergheliei Rușețu, Romică Bîzu.

Potrivit acestuia, „furiosul este un cal inteligent și, în ciuda numelui, este de o blândețe rară. Capul este expresiv, bine proporționat, fruntea largă, cu profil drept, dar ceea ce este mult mai important, ochii sunt ageri și vioi”.

Totodată, Bîzu susține că, ‘după doi ani, se poate spune că această rasă s-a adaptat de minune în Câmpia Bărăganului’.

‘Comisia națională de clasare a verificat toamna trecută întreg efectivul de animale. Niciun exemplar nu a fost declasat, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru modul de adaptare a rasei la condițiile din Câmpia Bărăganului, mai ales că efectivul primit în decembrie 2012 a crescut cu aproape 50 de exemplare‘, a mai spus directorul hergheliei.

Din cele peste 100 de exemplare, 20 vor intra luna viitoare în dresaj, a precizat Bîzu.

‘Dresajul durează șase luni, dar inteligența nativă îi ajută să intre rapid în normele prescrise. Exemplarele acestei rase s-au dovedit parteneri de încredere ai omului atât la muncă cât și în sporturile ecvestre, mai mult unele exemplare pot căpăta aptitudini care permit călărirea lor de către copii sau de persoane cu handicap fizic’, a mai spus directorul hergheliei.

Prețul unui exemplar este de 10.000 de lei, dar valoarea lui este inestimabilă, consideră acesta.

‘Numărul de iepe înregistrate oficial la diverse herghelii este de câteva sute, de aceea prezervarea acestui tip de cal reprezintă o problemă de interes european’, a precizat sursa citată.

Rasa este o varietate de origine maghiară, ale cărei începuturi au fost stabilite la Herghelia Mezohegyes din Ungaria la începutul sec. XIX.

Aceasta s-a format prin contopirea a două familii de cai întemeiate de armasarii Furioso și North-Star (Anglia). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata