Cele mai infecte locuri dintr-un avion: unde se găsesc cele mai multe bacterii?

Eşti preocupat de igienă atunci când călătoreşti cu avionul? Conform unui nou studiu, buzunarul din spatele scaunului din faţă, în care se află de obicei o revistă pentru a trece mai repede timpul călătoriei, conţine mai mulţi germeni decât mânerul pentru tragerea apei de la vasul de toaletă, informează LiveScience.com.

De asemenea, conform acestui studiu, anumite tipuri de bacterii pot rezista mai mult de o săptămână pe diferite suprafeţe din interiorul avioanelor.

În cadrul acestui studiu, au identificat faptul că temuta bacterie rezistentă la antibiotice MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) a supravieţuit timp de o săptămână pe materialul din care sunt fabricate aceste buzunare de la spatele scaunelor — perioadă de timp mai lungă decât a trăit pe orice altă suprafaţă din interiorul unui avion comercial.

Bacteria E. coli O157:H7, care produce frecvent toxiinfecţii alimentare, a supravieţuit cel mai mult timp pe materialul cu care sunt acoperite cotierele scaunelor — timp de 4 zile.

„Nu ştim exact cât de mare este riscul unui pasager de a se infecta, însă este evident că acest risc creşte atunci când grupuri de oameni stau într-un spaţiu restrâns, aşa cum este cabina unui avion”, a comentat James M. Barbaree, cercetător la Universitatea Auburn din Alabama.

„O bună igienă personală scade însă riscul de îmbolnăvire”, a mai precizat James Barbaree pentru Live Science.

În cadrul studiului, cercetătorii au verificat cât de mult pot trăi bacteriile MRSA şi E. coli în mediul din interiorul unui avion de pasageri, expuse condiţiilor tipice acestei incinte. Ei au verificat rezistenţa acestor bacterii pe şase tipuri de suprafeţe din avion — cotierele unui scaun, o tavă din plastic, un mâner metalic de la toaletă, o jaluzea pentru fereastră, pe materialul din care este făcut buzunarul scaunului şi materialul din care este făcută tapiţeria scaunului.

Faptul că aceste bacterii au speranţe de viaţă diferite în condiţiile din avion are legătură cu caracteristicile individuale ale membranelor lor celulare. „Bacteriile au membrane celulare diferite, fapt ce le poate face mai mult sau mai puţin rezistente la condiţii vitrege de mediu. Aceste două specii de bacterii (MRSA şi E.coli) diferă şi ca nivel de toleranţă a anumitor condiţii de mediu, aşa cum sunt temperatura sau umiditatea”, a mai precizat Barbaree.

În plus, conform unui studiu anterior, toaletele avioanelor de pasageri sunt pline ochi de microbi şi de agenţi patogeni. „Este probabil toaleta cea mai infestată de germeni în care veţi intra vreodată”, susţinea Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, într-un interviu oferit în 2011 pentru Live Science.

În cadrul acestui studiu, Charles Gerba a adunat mostre de faună microbiană din 20 de avioane de linie. Concluziile lui au indicat că toaletele aparatelor de zbor pentru pasageri sunt cele mai infecte locuri din întregul avion. În medie, o toaletă a unui avion este folosită de până la 75 de pasageri diferiţi între dezinfecţii.

Concluziile noului studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Auburn, au fost prezentate marţi, cu ocazia Adunării generale a Societăţii Americane de Microbiologie, la Boston, şi nu au fost încă publicate în nicio revistă de specialitate.

Într-o nouă etapă a acestui studiu, cercetătorii vor încerca să identifice dacă în mediul din interiorul avioanelor de pasageri pot supravieţui şi se pot transmite şi alte bacterii şi virusuri periculoase, aşa cum este Mycobacterium tuberculosis, care produce tuberculoza.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata