BVB şi investitorii individuali au adoptat 10 recomandări pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti

Forumul pentru Investitorii de Retail, care reunește reprezentanți ai Bursei de Valori București /BVB/ și ai comunității de investitori individuali la bursă, a adoptat, la sfârșitul acestei săptămâni, 10 recomandări care au scopul de a sprijini dezvoltarea pieței de capital românești.

Soluțiile cuprinse în aceste recomandări sunt parte a programului ‘Investește în România’, al cărui obiectiv este de a crește comunitatea investitorilor din România și de a aduce un flux mai mare de economii către instrumentele financiare disponibile pe piețele administrate de Bursa de Valori București.

Cele 10 recomandări privesc o accesibilitate mai bună pentru investitorii individuali, noi instrumente pentru IMM-uri, soluții de impozitare pro-dezvoltare, guvernanță corporativă mai puternică, eliminarea barierelor și aplicarea doar a standardelor europene, măsuri sistemice pentru siguranța economiilor și investițiilor, stimularea implicării investitorilor, protejarea drepturilor investitorilor individuali, crearea unei comunități de investitori și crearea unei societăți de investitori informați.

Investitorii individuali și BVB consideră că ofertele de acțiuni la societăți privatizate prin piața de capital, împreună cu măsurile speciale pentru atragerea de participații individuale, sunt în conformitate cu interesele tuturor părților implicate în piața de capital, inclusiv ale antreprenorilor, care pot folosi bursa ca pe o modalitate de a stimula creșterea afacerii lor.

Soluțiile ar fi oferirea de acțiuni (în procesul de listare al companiilor de stat) la un preț cu discount și niveluri garantate de alocare către investitorii individuali, precum și alte instrumente care fac IPO-urile companiilor de stat (Oferte Publice Inițiale) mai accesibile pentru persoanele fizice.

O altă recomandare se referă la diversificarea gamei de instrumente de investiții disponibile, în special în IMM-uri, care ar trebui să fie unul dintre obiectivele strategice ale instituțiilor și autorităților de reglementare ale pieței de capital. Aceasta vizează o piață de acțiuni și una pentru instrumente de împrumut pentru companii, ambele derulate pe bursă, transparent și sigur.

În opinia participanților la Forum, construirea unei participări individuale la capitalul companiilor românești și amplificarea creșterii economiei românești ar trebui să fie susținute de măsuri fiscale, care să promoveze în mod clar investițiile pe termen mediu și lung ale investitorilor individuali.

Investitorii individuali se așteaptă că BVB să contribuie la protejarea drepturilor acționarilor minoritari pe baza unui nou Cod de Guvernanță Corporativă și o aplicare adecvată a acestuia, Cod ce va fi lansat de BVB la începutul acestei toamne. Îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor listate este considerata una dintre premisele pentru atragerea unor fluxuri de capital mai mari în aceste companii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata