Calea Lactee ar putea avea o masă mult mai mică decât galaxia Andromeda

Calea Lactee ar putea avea masa cu aproximativ 50 % mai mică decât Andromeda, deși dimensiunile celor două galaxii sunt comparabile, susține un studiu publicat miercuri de revista ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’.

Masa galaxiei noastre este posibil să fie mult mai mică decât se credea, sunt de părere specialiștii de la Universitatea din Edinburgh care au reușit, în acest studiu, să ia in calcul și masa invizibilă a regiunilor exterioare, nu numai pe cea din regiunile interioare, cum se făcea până în prezent, relatează EFE.

Andromeda este galaxia cea mai apropiată de a noastră, situată la o depărtare de 2,5 milioane de ani lumină. Ambele au formă de spirală și sunt cele mai mari din așa-numitul ‘Grup local de galaxii’.

Se crede că masa Andromedei este mai mare din cauza ‘materiei întunecate’, căreia i se atribuie capacitatea de a menține galaxiile unite prin forța sa gravitațională. Oamenii de știință estimează că Andromeda ar putea avea chiar de două ori mai multă materie întunecată decât Calea Lactee.

Materia întunecată nu emite și nici nu absoarbe lumina sau radiațiile electromagnetice sau de altă natură, neputând astfel să fie observată direct, cu ajutorul telescoapelor. Oamenii de știință estimează că materia întunecată constituie 83% din materia din Univers și 23% din masa-energia sa.

‘Întotdeauna am bănuit că Andromeda cântărea mai mult decât Calea Lactee, dar era foarte dificil să se măsoare simultan greutatea celor două galaxii’, a declarat publicației menționate coordonatorul studiului, Jorge Penarrubia.

‘Pentru a realiza acest lucru — a spus el — studiul nostru a combinat cele mai recente măsurători ale mișcării relative dintre galaxia noastră și Andromeda cu cel mai mare catalog de galaxii apropiate compilat vreodată’. Anterior, se utilizau și distanțele cunoscute între galaxiile din Grupul local pentru a calcula masa totală a Andromedei și a Căii Lactee. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata