Calitatea cărnii de pui din supermarketuri, în atenţia presei bulgare

O discuţie aprinsă are loc în ultimele zile în presa din Bulgaria cu privire la siguranţa şi calitatea cărnii de pui din supermarketuri. Potrivit unor specialişti, în majoritatea cazurilor această carne este plină de hormoni care ar putea fi periculoşi pentru sănătatea umană, în special în cazul copiilor.

Producătorii vor să obţină cât mai repede profit şi de aceea folosesc diferite medicamente, inclusiv hormoni, ca să-şi crească mai repede păsările, scrie joi cotidianul Trud. Potrivit unor medici, aceşti hormoni ajunşi prin mâncare în organismul copilului îl fac să ajungă mai repede la maturitate. În urmă cu câteva luni, Anna Jukivskaia a palpat o umflătură în abdomenul fetei sale de 10 luni. Medicii i-au sfătuit pe părinţi să nu îi mai dea copilului mâncarea ei favorită – carne de pui cu legume – şi în câteva luni umflătura a dispărut.

”În fiecare zi văd copii şi tineri care sunt foarte mari pentru vârsta lor, au mâini şi picioare enorme, iar o fată de opt ani avea deja ciclu menstrual”, afirmă prof. Donka Baikova, specialist în dietologie.

Blago Djeiv, unul dintre producătorii bulgari de carne de pui recunoaşte că se folosesc medicamente pentru accelerarea creşterii animalelor. El susţine că lucrurile stau mai prost cu carnea importată, care nu este supusă niciunui fel de control.

Ziarul 24 Ceasa scrie despre Simona (9 ani), căreia medicii de la spitalul universitar „Maicin dom” din Sofia au constatat concentraţii ale hormonului sexual estradiol de 10 ori mai mari faţă de cele normale. Prin urmare, fata avea pieptul umflat, uterul de două ori mai mare faţă de cel normal şi unul dintre ovare mărit şi el. La sfatul medicilor, Simona nu a mâncat carne de pui timp de un an şi nu a luat niciun fel de medicamente, iar concentraţia hormonului a scăzut şi este aproape de cea normală.

Profesorul Milko Sirakov aminteşte că alături de hormoni, puilor le sunt administrate şi antibiotice. Dacă pasărea este sacrificată la scurt timp după ce a primit medicamente, acestea ajung în corpul uman, avertizează medicul. El spune că efectul la adulţi nu este atât de vizibil ca în cazul copiilor, pentru care pericolul este mai mare.

Agenţia bulgară pentru siguranţa alimentelor a dezminţit însă informaţiile cu privire la folosirea unor hormoni la carnea de pui. Instituţia a difuzat un comunicat de presă în care se afirmă că în ultimii 15 ani nu a fost constatat niciun caz de prezenţă a unor hormoni la carnea de pui, nu numai în Bulgaria, ci în întreaga Uniune Europeană. Potrivit Agenţiei, folosirea de hormoni la creşterea păsărilor este interzisă în Europa şi SUA şi sistemul RASFF arată că nu a fost depistat niciun caz în UE.

Agenţia susţine că folosirea de hormoni este imposibilă şi din punct de vedere tehnic pentru că aceste medicamente ar trebui injectate zilnic fiecăreia dintre păsări. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata