Căluşul, dans ritualic intrat în patrimoniul imaterial UNESCO

Obicei străvechi de Rusalii, călușul este un dans ritualic practicat și în prezent în majoritatea zonelor din județul Olt.

Pentru continuarea și revitalizarea tradițiilor, dar și pentru promovarea călușului românesc, în prima săptămână după Rusalii, la Slatina și Caracal, se desfășoară festivaluri internaționale de căluș pentru copii și adulți, la care participă zeci de formații din țară, mii de copii și dansatori cu experiență.

Evenimentul de la Slatina, Concursul Național al Copiilor „Călușul românesc”, ediția a XVI-a, a debutat miercuri și reunește formații de călușari, călușeri și căiuți din Alba, Dolj, Mureș, Arad, Dâmbovița, Neamț, Argeș, Gorj, Vâlcea, Brașov, Harghita, Suceava, Botoșani, Iași, Timiș, Covasna, Maramureș, Tulcea și din 36 de localități din județul Olt. Participă, ca invitați speciali, copiii de la Ansamblul „Izvoraș” din orașul Drochia, Republica Moldova.

În debutul festivalului au loc demonstrații de căluș în diferite puncte ale municipiului Slatina, iar seara micii călușari vor participa la o paradă a portului popular pe străzile orașului. Miercuri seara începe concursul, ce va fi continuat și joi și vineri, zi în care se încheie festivalul cu premierea câștigătorilor.

Un festival de căluș de amploare — Festivalul Internațional de Folclor „Călușul Românesc”, ajuns la ediția cu numărul 45, se desfășoară și la Caracal, începând de joi și până sâmbătă. Evenimentul de la Caracal este organizat de Centrul Cultural municipal Caracal, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Turism, UNESCO și Comisia Națională pentru UNESCO a României, în colaborare cu instituții de cultură din județ. Participă formații din 12 județe și din străinătate.

Călușul, manifestare spirituală complexă din viața satului, este o tradiție care se păstrează vie în peste 40 de localități din județul Olt și a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO, potrivit etnografului Claudia Balaș, din cadrul Muzeului Județean Olt.

Conform tradițiilor, ceata de călușari, formată din 7, 9 sau 11 jucători și un mut, colindă, de Rusalii, ulițele satului și joacă în curțile localnicilor, unde sunt răsplătiți cu mâncare, vin sau bani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata