Canalul Panama – un secol de la inaugurare

De 100 de ani, Canalul Panama reprezintă un punct pivot pentru comerțul naval internațional, prin acesta realizându-se 5% din comerțul internațional în fiecare an.

La 15 august 1914 a fost inaugurat oficial Canalul Panama, care traversează istmul Panama în America Centrală, legând Oceanul Atlantic (prin Marea Caraibelor) de Oceanul Pacific. În fiecare an prin canal trec peste 14 000 de nave, transportând aproximativ 20 400 milioane de tone de marfă.

Primele studii topografice pentru construirea Canalului Panama au fost inițiate în 1534 de regele Spaniei, Carol I (proclamat în 1519 împărat al Imperiului romano-german sub numele de Carol Quintul), dar rezultatul a fost neconcludent. Proiectul a fost reluat în 1880 de francezi. . În urma falimentului din 1892 al Companiei lui Lesseps, în 1903, Columbia și SUA au semnat un tratat prin care lucrările canalului au fost cedate Statelor Unite.

La 3 noiembrie 1903, în urma unei revoluții sprijinite de SUA, Panama s-a separat de Columbia, proclamându-se republică independentă. La 18 noiembrie 1903, guvernul panamez a concesionat pe timp ‘nelimitat’ Statelor Unite ale Americii — pe baza Tratatului May-Bunau-Varilla (după numele inginerului francez Philippe Bunau-Varilla, implicat în evenimentele politice din Panama) — construirea, exploatarea și controlul asupra zonei canalului interoceanic (143 kmp). La 23 februarie 1904, în schimbul sumei de 10 milioane dolari, Statele Unite au obținut controlul Canalului Panama.

Construcția Canalului s-a încheiat la 3 august 1914, inaugurarea oficială având loc la 15 august, același an.

Pe fondul instabilității politice din țară și al intensificării mișcării pentru revizuirea tratatelor încheiate cu SUA și extinderea suveranității Republicii Panama asupra zonei canalului, în 1964, Panama a întrerupt relațiile diplomatice cu SUA. Ele au fost reluate de generalul Omar Torijos Herrera (liderul suprem al Revoluției Panameze, conducătorul de facto al țării începând din 12 octombrie 1968).

După 21 de ani de negocieri, la 7 septembrie 1977, generalul Omar Torijos și președintele american, Jimmy Carter, au semnat, la Washington, Tratatul privind Canalul Panama și Tratatul privind neutralitatea și funcționarea Canalului Panama, care prevedea, în esență, controlul SUA asupra zonei Canalului Panama până la 31 decembrie 1999, crearea unui consiliu mixt (Panama Canal Commission), format din nouă membri și numirea unui administrator american până în 1990 și a unui administrator panamez după 1990.

De asemenea, documentul prevedea apărarea comună a zonei canalului. Jurisdicția teritorială generală asupra zonei, în domeniile administrativ, civil și penal, este asigurată de Panama de la data intrării în vigoare a primului tratat (1 octombrie 1979). Totodată, era prevăzut ca Panama să primească, anual, din partea SUA, 80 milioane de dolari redevențe, pentru exploatarea canalului și circa 10 milioane de dolari pentru acoperirea cheltuielilor cu serviciile publice.

Administrația Canalului a fost retrocedată statului Panama la 31 decembrie 1999. Ulterior, s-au efectuat mari lucrări de adâncire, recalibrare și modernizare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata