Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, împlineşte 60 de ani

Angela Merkel este prima femeie cancelar al Germaniei și primul fost cetățean al Republicii Democrate Germane care a condus Germania reunificată. Totodată, ea este cunoscută și ca unul dintre arhitecții Uniunii Europene.

Angela Dorothea Kasner s-a născut la 17 iulie 1954, la Hamburg, Republica Federală Germană. Fiica unui pastor luteran și a unei profesoare de limba engleză și latină, Angela Merkel a crescut într-o zonă rurală, la 80 km nord de Berlinul din Republica Democrată Germană, după ce familia s-a mutat în Est, la scurt timp după nașterea ei. A urmat Școala Goethe, din Templin, unde profesorul Hans-Ulrich Beeskow a pregătit-o pentru Olimpiada de Matematică. ”Eleva Angela Kasner nu a ținut niciodată să atragă atenția asupra sa în perioada comunistă din orașul Templin, Germania de Est”, conform declarațiilor profesorului ei de matematică, citat de publicația The Telegraph. Hans-Ulrich Beeskow a caracterizat-o pe Angela Kasner ca fiind o elevă ambițioasă și foarte capabilă: ”Era pasionată, determinată, dar niciodată într-un mod nesănătos. Era o ambiție sănătoasă. Nu lua niciodată decizii pripite, ci mereu cu prudență și circumspecție”.

Din 1973, a studiat Fizica la Universitatea din Leipzig, luându-și doctoratul în 1978. Mai târziu, a lucrat la Institutul de Chimie Fizică, din cadrul Academiei de Științe din Berlin (1978-1990).

După căderea Zidului Berlinului, în noiembrie 1989, Merkel s-a înscris în noul partid Demokratischer Aufbruch (”deșteptarea democrației”).

În decembrie 1990, a fost aleasă în Bundestag (Camera Deputaților), reprezentând o circumscripție din districtul Vorpommern-Rügen, landul Mecklenburg-Vorpommern, în cadrul primelor alegeri organizate în Germania reunificată. După ce partidul ei a fuzionat cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a fost numită ministru pentru femei și tineret, în Cabinetul condus de cancelarul Helmut Kohl. În 1994, a fost numită ministru al mediului, protecției naturii și siguranței nucleare, funcție care i-a adus o vizibilitate mai mare și o platformă pe care și-a fundamentat cariera politică. Avându-l ca mentor pe Helmut Kohl, din postura de cel mai tânăr ministru din guvern, Angela Merkel era adesea numită de cancelar ”mein Mädchen” (fata mea).

În urma înfrângerii suferite de guvernul condus de Helmut Kohl, în alegerile generale din 1998, Angela Merkel a fost numită secretar general al Uniunii Creștin-Democrate, iar la 10 aprilie 2000 a devenit prima femeie președinte al partidului. În 2002, a pierdut candidatura pentru funcția de cancelar din partea CDU, în fața lui Edmund Stoiber. După ce Edmund Stoiber a fost învins în cursa cu Gerhard Schröder, Angela Merkel a devenit și liderul opoziției din Bundestag.

A susținut o serie de reforme economice și sociale, pledând pentru schimbări în legislația muncii. A militat pentru un parteneriat transatlantic puternic și o prietenie cu Statele Unite, susținând invadarea Irakului, despre care a spus că e „inevitabilă”. A criticat susținerea guvernului german pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, argumentând că preferă un „parteneriat privilegiat”.

La 30 mai 2005, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a nominalizat-o să candideze la funcția de cancelar, contracandidatul său fiind Gerhard Schroder, de la Partidul Social Democrat (SPD). CDU a câștigat 35,3% din voturi la alegerile din 18 septembrie 2005, iar SPD a luat 34,2%, dar niciunul dintre cele două partide nu a putut forma o majoritate în Bundestag. După trei săptămâni de negocieri, CDU și SPD au ajuns la o înțelegere, conform căreia Merkel devenea cancelar, iar SPD obținea 8 din cele 16 locuri din Cabinet. Merkel a fost aleasă cancelar de majoritatea deputaților din Bundestag (397 la 217), la 22 noiembrie 2005.

La scrutinul din 27 septembrie 2009, Alianța Uniunea Creștin-Democrată (CDU) — Uniunea Creștin-Socială (CSU) a câștigat 33,8% din voturi și a format împreună cu Partidul Liberal (FDP) o coaliție de guvernare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata