Cântăreaţa Lara Fabian împlineşte 45 de ani

Cântăreața și cantautoarea belgiană Lara Fabian, pe numele său real Lara Crokaert, s-a născut la 9 ianuarie 1970 în Etterbeek (Bruxelles, Belgia).

În primii cinci ani din viață locuiește în Italia, mama sa fiind italiancă, pentru ca în 1975 să se reîntoarcă în țara natală. La opt ani devine elevă a Conservatorului regal din Bruxelles, unde ia lecții de canto, pian și solfegiu pentru o perioadă de zece ani. Încurajându-i talentul, primește în dar de la părinții săi un pian.

Influențată de muzica clasică, dar și de cântecele semnate de Barbra Streisand și Queen, cariera muzicală a artistei începe să se contureze încă din adolescență, când începe să compună primele sale piese, pe care le interpretează la diferite concursuri în încercarea de a se afirma.

Recunoașterea internațională vine zece ani mai târziu, în 1988, când participă la Concursul muzical Eurovision desfășurat la Dublin. Interpretarea melodiei „Croire” o clasează pe locul patru.

Cântăreața lansează, în 1989, cel de-al treilea disc single din cariera sa, compus de Jacques Cardona și intitulat ”Je Sais”, pe care-l promovează și peste Ocean, în Canada. Devine cetățean canadian, în 1994.

Primul album de studio al interpretei, intitulat ”Lara Fabian”, este lansat, în Canada, în august 1991 și este extrem de apreciat pentru compozițiile sale, fiind vândut în peste 100.000 de exemplare.

Discul îi aduce nominalizarea la premiile ADISQ în 1991 și 1992, la categoria ”Cel mai de succes cântăreț francofon din Quebec”; de asemenea, albumul ”Lara Fabian” primește o nominalizare la Gala Felix (echivalentul canadian al premiilor Victoires de la musique).

În timp ce piese, precum ”Le jour oů tu partira”, ”Les murs” sau ”Qui pense a l’amour” o aduc în atenția publicului canadian, Lara Fabian susține concert după concert între 1992-1993 promovându-și materialele discografice.

În 1994 lansează al doilea album al său — „Carpe Diem”, conținând treisprezece cântece pop în limba franceză. Discul se bucură de succes și primește discul de aur în Canada, după doar trei săptămâni de la lansare. În același timp, melodiile ”Tu t’en vas”, ”Si tu m’aimes” sau ”Leila” câștigă poziții înalte în clasamentele de specialitate și sporesc popularitatea albumului, care este vândut în peste 800.000 de exemplare pe plan mondial. Grație acestor realizări, Fabian este numită ”Interpreta anului” și primește trofeul pentru ”Cel mai bun concert” în cadrul premiilor Félix din 1995.

În primăvara lui 1996, compania Walt Disney o invită pe cântăreață să înregistreze vocea Esmeraldei, unul dintre personajele principale ale animației ”Cocoșatul de la Notre-Dame”, pentru versiunea în limba franceză a peliculei. De asemenea, Lara imprimă și cântecul ”Que Dieu aide les exclus” pentru acest proiect, compoziția fiind inclusă pe coloana sonoră canadiană a filmului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata