Capela „Stella Maris” din Vităneşti-Teleorman, copie fidelă a celei din Balcic

Pe coama unui deal înalt, pe partea dreaptă a drumului european 70 care face legătura între București și Alexandria, localitatea Vitănești găzduiește una dintre cele mai importante bijuterii arhitecturale din Teleorman: ansamblul fostului conac „Victor Antonescu”.

Complexul declarat monument istoric, situat pe un domeniu privat, este format din conacul în care s-a născut Constantin Noica, rudă cu diplomatul Victor Antonescu, și o capelă în stil neo-bizantin în care în prezent se regăsesc osemintele acestuia din urmă, copie fidelă a capelei Stella Maris din Balcic.

Victor Antonescu s-a născut la data de 3 septembrie 1871, în comuna Antonești, județul Teleorman și a murit la 22 august 1947, în București. El a fost om politic și ministru al Romaniei în diverse perioade, ocupând o perioadă și funcția de guvernator al Băncii Naționale a României. Între familia Antoneștilor din Vitănești și mareșalul Ion Antonescu nu există nicio legătură de rudenie.

Pe aleea din ciment care conduce la capelă doar copacii bătrâni și aproape uscați de vreme stau mărturie perioadelor bune și zbuciumate deopotrivă prin care a trecut familia Antonescu.

Capela a fost realizată de însuși Victor Antonescu, iar construcția este impresionantă la exterior, grație aspectului dat de cărămidă, precum și la interior datorită picturilor. În afara pereților îmbrăcați în frescă, interiorul monumentului este considerat o raritate datorită structurii formate doar din altar și naos.

Picturile exterioare nu s-au mai păstrat în timp. Monumentul este cunoscut în zonă drept ‘Capela Stella Maris din Vitănești’, deoarece aceasta este o copie fidelă a capelei ‘Stella Maris’ aflată în curtea castelului Reginei Maria de la Balcic.

Atât Victor Antonescu cât și soția acestuia, Eliza, aveau o strânsă relație cu Regina Maria, fapt care a dus la zidirea edificiului. Victor Antonescu a lăsat construcția moștenire Academiei Române, prin testamentul său din 1943. Capela a fost jefuită de soldați sovietici în septembrie 1944, intrând ulterior într-o degradare care s-a acumulat timp de mai multe decenii.

”Acolo este vorba de un complex legat de mari familii boierești din istoria României. Este vorba în primul rând de familia Noica și de familia Antonescu, o mare familie de liberali. În ce constă complexul de acolo? În primul rând din conacul familiei Antonescu unde s-a născut marele filosof Constantin Noica.

De asemenea, tot în cadrul complexului, un alt obiectiv unicat în țară, în România de acum, este capela fostului conac ‘Victor Antonescu’.

Ea a fost ridicată în stilul capelei Stella Maris de la Balcic, după acel model. De aceea am spus că este unicat în România de azi. Trebuia să fie capela familiei. Acolo a și fost înmormântat Victor Antonescu. A fost realizată la începutul secolului XX.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata