Capitala a aderat la Reţeaua Oraşelor Sănătoase din Europa

Directorul Diviziei Politici și Guvernare din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății Europa, dr. Agis Tsouros, i-a înmânat vineri, 29 august, primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, diploma de aderare a municipiului București la Rețeaua Orașelor Sănătoase din Europa.

„Bucureștiul este astăzi un oraș care își ia un angajament public în fața partenerilor europeni pentru că dorește să continue și să întărească viziunea pe care o are de a face un oraș modern care să sprijine sănătatea din toate punctele de vedere și să se alăture astăzi altor orașe precum Manchester, Barcelona, Viena, multe orașe din Europa care au o viziune de a merge în această direcție. Un oraș sănătos este unul interactiv, care își implică cetățenii. Bucureștiul astăzi devine un oraș sănătos și un partener în implementarea strategiei europene cuprinse în politica de sănătate 2020. Bucureștiul devine un oraș activ în rețeaua orașelor sănătoase din Europa”, a spus Agis Tsouros.

El a precizat că toate orașele din rețea vor face rapoarte și vor fi evaluate din aceste punct de vedere.

În opinia directorului Diviziei de Politici și Guvernare din cadrul OMS Europa, sănătatea poate fi un indicator de performanță.

„Sănătatea este o parte importantă a dezvoltării sociale, a dezvoltării oamenilor și a creșterii economice„, a mai afirmat dr. Agis Tsouros.

La rândul său, primarul general Sorin Oprescu a precizat că Bucureștiul își va dezvolta infrastructura educațională în continuare, infrastructura sportivă, cea medicală, își va mări spațiile verzi, traseele pentru bicicliști și va crea facilități pentru persoanele cu dizabilități.

„Este o onoare pentru noi să vă aflați în București și primim astăzi cu bucurie diploma de aderare la Organizație Mondială a Sănătății în Direcția Rețelelor Orașelor Sănătoase din Europa. Ne-am asumat prin această aderare să asigurăm dezvoltarea bunelor practici la nivelul specialiștilor din domeniul sănătății pentru a crea premisele unui sistem de prevenție eficient. Este dorința de a ne îndrepta către o țintă accesibilă, credem noi, de a face viața cetățenilor noștri sănătoasă și mai ușoară, în așa fel încât toate facilitățile lumii în care trăim ei să poată beneficia de ele.

Vorbim de tineri, de copii, vorbim de o alimentație sănătoasă, vorbim de facilități pentru cei care se află în nevoie, pentru o serie întreagă de dizabilități care se manifestă din păcate la un număr câteodată foarte mare al populație. (…) În spiritul principiilor Organizației Mondiale a Sănătății și a celor care stau la baza constituirii rețelei Orașelor Sănătoase, la nivelul administrației publice locale a Bucureștiului am încercat împreună cu colegii mei să facem eforturi susținute pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii spitalicești”, a spus edilul.

El a spus că din anul 2008 de când Primăria a preluat 19 spitale a investit în acestea 179 milioane euro.

„Am preluat în anul 2008 un număr de 19 spitale, am încercat să la facem să se învârtă după soare, să putem să le utilăm și pot să vă raportez că până în prezent au fost introduși în aceste spitale o sumă de 179 milioane euro. Mă refer la imagistică, la tot ceea ce înseamnă dotarea spitalelor cu metode de diagnostic modern și de tratament. Toate structurile medicale ar trebui să funcționeze la nivel civilizat, la nivelul anilor pe care îi trăim. Încercăm să construim două spitale, în România nu s-au mai construit din 1978”, a mai spus Sorin Oprescu.

La rândul său secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a subliniat însemnătatea OMS.

„OMS nu este o organizație oarecare, este una extrem de serioasă, extrem de complexă. (…) Un angajament al Primăriei București în fața OMS și un parteneriat al OMS este un lucru extrem de serios și care sunt convins că va produce efecte. Aceste este începutul de fapt. Aici se semnează un contract de angajament în fața OMS că Bucureștiul din ce în ce va deveni un oraș și mai sănătos pentru oameni, iar aceștia să devină mai sănătoși în el. Este un exemplu și sper că mai multe orașe din România îl va urma, și să vedem mai multe orașe care se angajează să facă aceste lucru”, a spus medicul Raed Arafat.

Potrivit acestuia, impactul angajamentului pe care l-a luat Capitala se va vedea în sănătatea populației din București în „cinci, zece, cinsprezece ani”. „Asta o vor arăta studiile și statisticile”, a spus Arafat.

Rețeaua Orașelor Sănătoase cuprinde peste 90 de orașe din 30 de țări europene, scopul fiind acela de a plasa sănătatea în agenda politică, economică și socială a guvernării acestor localități.

Totodată, promovează analiza politicilor ce pot influența domeniul sănătății și oferă un suport pentru o mai bună planificare atât a intervențiilor directe, cât și a strategiilor menite să rezolve inegalitățile în sănătate, nevoile speciale ale grupurilor vulnerabile, participarea activă și implicarea cetățenilor la decizii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata