Capsula Cygnus (Lebăda) şi-a luat zborul spre ISS

Societatea privată americană Orbital Sciences Corporation și-a lansat duminică, 13 iulie, capsula fără echipaj Cygnus (Lebăda) cu o rachetă Antares spre Stația Spațială Internațională (ISS), unde urmează să livreze hrană și echipamente, relatează AFP.

Racheta a fost lansată de la baza din Wallups Island (statul american Virginia), la 12h52 (16h52 GMT), după o numărătoare inversă care a decurs fără incidente.

Un comentator de la NASA a descris lansarea drept o ‘plasare pe orbită perfectă în 10 minute’.

Această misiune, codificată Orb-2, este a doua călătorie spațială oficială a capsulei Cygnus, care și-a efectuat prima livrare în ianuarie 2014, zborul fiind al optulea efectuat de Orbital în contract cu NASA.

Agenția spațială americană contează de acum pe societăți private ca Orbital și SpaceX pentru a prelua misiunile navetelor spațiale, al căror ultim zbor a avut loc în iulie 2011, cu scopul de a alimenta într-un mod mai puțin costisitor ISS și a-i transporta pe astronauți.

De această dată, Cygnus transportă peste 1.600 kg provizii pentru astronauți de pe ISS, conținând hrană și material pentru experiențele științifice ale echipajului, precum și o pompă de schimb pentru modulul japonez, a indicat Orbital.

Cygnus ar urma să ajungă la destinație miercuri, 16 iulie.

Astronautul american Steve Swanson și ceilalți membri ai echipajului ISS vor prinde capsula cu ajutorul brațului telemanipulator al Stației și cu asistența Centrului de control al NASA de la Houston (Texas). Această capturare este prevăzută pentru 10h37 GMT în ziua respectivă.

Orb-2 era prevăzută inițial pentru luna mai, dar misiunea a fost amânată din cauza unor probleme apărute la racheta Antares, constatate în cursul unui test de lansare.

Orb-3 este deja programată pentru noiembrie, alte trei misiuni pentru Cygnus fiind prevăzute în 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata