Căpşunile contribuie la scăderea colesterolului rău

Consumul zilnic de căpşuni duce la scăderea semnificativă a nivelului colesterolului rău (LDL) şi al trigliceridelor, arată un studiu al unei echipe italo-spaniole de cercetători, apărut în The Journal of Nutritional Biochemistry şi preluat de passionsante.be.

Un grup de voluntari a inclus în regimul alimentar obişnuit 500 g de căpşuni, consumate zilnic, timp de o lună. La începutul şi la sfârşitul experimentului s-au făcut analize de sânge.

Rezultatele au arătat că nivelul de colesterol rău a scăzut în medie cu 14%, iar cel al trigliceridelor, cu 21%, în timp ce nivelul colesterolului bun (HDL) a rămas neschimbat. Aceste efecte nu s-au mai observat totuşi la două săptămâni după încetarea experimentului, valorile revenind la nivelurile iniţiale.

Autorii pun beneficiile pe seama antocienilor, pigmenţii care colorează căpşunile şi cărora li se atribuie o acţiune antioxidantă. Antocienii se regăsesc în cantităţi semnificative şi în afine, coacăze, dude, cireşe, struguri roşii, castane, portocale şi prune, care se pot consuma alternativ cu căpşunele, încheie passionsante.be.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata