Cardinalul Lucian: Visele sunt lucrurile cele mai de preţ ale omenirii; Crăciunul e un astfel de moment

1

Cardinalul Lucian, arhiepiscop major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, consideră că visele sunt lucrurile cele mai de preț ale omenirii, Crăciunul fiind prin excelență un astfel de moment.

„Visele sunt lucrurile cele mai de preț ale omenirii. Și poate, tocmai fiindcă descriu realități apropiate de perfecțiune, în mod paradoxal oamenii le consideră de cele mai multe ori de neatins, atribuind cuvântului ‘visător’ o semnificație ce indică o rupere mai mult sau mai mai puțin severă de realitate. Cu toate acestea, ne-o spun Sfânta Scriptură și istoria omenirii, persoanele care au avut curajul să viseze, fără a se resemna la cruda realitate din jurul lor, sunt cele care au schimbat cu adevărat lumea. Desigur, există vise și vise… Dar oamenii cu adevărat mari și-au contopit visele lor în visele pe care Dumnezeu le avea despre ei, făcând ca o experiență nesperată de bucurie, de pace și de fericire cerească, să inunde existența noastră umană”, a afirmat cardinalul Lucian în Pastorala de Crăciun.

„Crăciunul este prin excelență un astfel de moment”, subliniază arhiepiscopul, menționând că „după izgonirea din Grădina Raiului, întreaga umanitate visa momentul în care lucrurile s-ar fi reîntors la făgașul lor dinainte, așteptând reîmplinirea comuniunii cu Dumnezeu prin nenumărate scenarii legate de timpul și de felul în care acestea s-ar fi împlinit”.

„Un simplu și umil tâmplar, într-un simplu și umil loc al istoriei, este destinatarul unui astfel de vis din partea Îngerului Celui Preaînalt. Acesta îi spune: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, că ce s-a zămislit întrînsa este de la Spiritul Sfânt. Ea va naște Fiu și vei chema numele Lui: Isus, căci El va mântui poporul Său de păcatele lor. (Matei 1, 20-21)”, explică PF Lucian.

Înaltul ierarh greco-catolic afirmă că Iisus vine în mijlocul nostru cu o pace în inimă pe care omenirea o aștepta ca pe o dulce nostalgie a Grădinii Raiului.

„După această pace tânjim și noi ori de câte ori sufletul ne este încărcat de inevitabilele erori ale vieții; după un asemenea zâmbet privim cu disperare înspre chipul Pruncului Isus, căutând astfel un semn al iertării și al mântuirii de care avem atâta nevoie. Îl căutăm și îl găsim ori de câte ori buzele noastre rostesc cu încredere numele Fiului vestit de înger Mariei și lui Iosif: Isus, adică Dumnezeu mântuiește”, spune cardinalul.

Menționând că „Sărbătoarea Nașterii Domnului ne vorbește an de an despre iubirea cu care Cerul ne înconjoară pe fiecare dintre noi”, arhiepiscopul reamintește că „Sfântul Părinte Papa Francisc a inaugurat în 8 decembrie Anul Sfânt al Milostivirii, un An Jubilar ce are ca i componentă simbolică tocmai intrarea prin Poarta Sfântă”.

„Această trecere ne amintește de misterul central al vieții creștine: Isus Cristos, născut în Betleem, mort și înviat în Ierusalim, redeschide pentru noi oamenii porțile îndurării și restabilește comuniunea dintre om și Dumnezeu. Poarta Sfântă ne invită la curaj și la speranță: la capătul unei vieți creștine, în momentul în care îndurarea Domnului ne va deschide porțile Împărăției Cerurilor, vom constata că exilul nostru prin această lume, cu toate temerile și preocupările sale, nu au fost decât ‘umbră și vis’. Am visat atâta timp la Viața Veșnică și atunci vom fi gata să o trăim cu adevărat”, arată PF Lucian.

În finalul Pastoralei, arhiepiscopul Lucian adresează tuturor „sărbători sfinte și pline de haruri”, urând ca Sărbătoarea Nașterii Pruncului din Betleem să alunge din suflete toată frica.

Sărbătoarea Nașterii Pruncului din Betleem să alunge din sufletele voastre toată frica, încrezători fiind în prezența și ocrotirea continuă a Celui Preaînalt, indiferent de situația pe care o trăiți: cine ne va putea despărți de iubirea Lui? Chipurile lui Iosif și al Mariei să Vă fie icoane dragi, păstrate cu sfințenie în inimă: veți putea astfel contempla în fiecare clipă puterea Providenței lui Dumnezeu ce nu încetează să Vă înconjoare existența. Puneți, mai presus de toate, visele voastre în mod spiritual în ieslea din Betleem, încredințându-le Pruncului Isus: El, Mântuitorul tuturor, va ști să împlinească tot ceea ce este mai bun în ele, iar Voi veți deveni parte a Visului de iubire dintotdeauna al Tatălui Ceresc pentru oameni, numit atât de frumos: Paradis.„, urează cardinalul Lucian. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata