Carnagiu la Odesa: Rusia se pregătește să depună plângere la CEDO împotriva Kievului

Reprezentanţii Camerei civile a Rusiei – o structură ce asigură colaborarea dintre societatea civilă şi Kremlin – se pregătesc să depună plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva actualelor autorităţi ucrainene care nu au împiedicat carnagiul cumplit produs vinerea trecută la Odesa, relatează agenţia de presă RIA Novosti, citând cotidianul Izvestia.

‘Suntem în curs de colectare a informaţiilor şi ne pregătim să depunem o plângere împotriva Ucrainei la CEDO‘, a indicat Gheorghi Fiodorov, membru al Camerei civile, citat de agenţia menţionată de presă.

Zeci de persoane care se opun actualelor autorităţi ucrainene (care au venit la putere — potrivit Moscovei — printr-o lovitură de stat la 22 februarie) şi-au găsit moartea într-un incendiu criminal în Casa Sindicatelor din Odesa, în sudul Ucrainei.

Incendiul a fost declanşat, conform Moscovei, de către naţionalişti radicali din gruparea Pravâi Sektor (Sectorul de Dreapta). Aceştia au blocat intrarea în clădire şi nu le-au permis celor aflaţi înăuntru să se salveze. Cei mai mulţi care au sărit de la geamurile Casei Sindicatelor s-au zdrobit de asfalt şi au murit. Potrivit unui bilanţ revizuit al tragediei, dat publicităţii duminică, 40 de persoane au murit şi peste 200 au fost rănite, în cea mai mare parte simpatizanţi proruşi, care pledează pentru federalizarea ţării.

Agenţiile ucrainene de presă au dat publicităţii luni o listă cu persoanele decedate, indentificate, în urma incendiului din Odesa. Toţi sunt locuitori ai oraşului, în majoritate tineri.

Potrivit martorilor oculari, poliţia nici nu a încercat măcar să prevină tragedia.

Preşedintele Vladimir Putin şi premierul Dmitri Medvedev au prezentat condoleanţe sâmbătă familiilor victimelor.

În ceea ce priveşte ONU şi UE, acestea au solicitat o anchetă urgentă şi transparentă.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a atribuit duminică întreaga responsabilitate forţelor de ordine pentru evenimente, scrie RIA Novosti.

Pe de altă parte, după cum a relatat AFP, Iaţeniuk, care s-a deplasat în ajun la Odesa pentru a se întâlni cu responsabili locali, a declarat că violenţele de vinerea trecută fac parte ‘dintr-un plan’ al Rusiei ‘pentru distrugerea Ucrainei’. ‘Ceea ce s-a petrecut la Odesa face parte dintr-un plan al Federaţiei Ruse pentru distrugerea Ucrainei şi a statului său’, a afirmat premierul ucrainean. Potrivit acestuia, ‘Rusia a trimis oameni aici pentru a crea haos, dar ţara trebuie să se unească şi să ajungă la reconciliere pentru a nu da teroriştilor susţinuţi de Moscova posibilitatea de a ne diviza poporul’.

Gheorghi Fiodorov, preşedinte al Centrului pentru studii sociale şi politice ‘Aspect’ , susţine, la rândul său, că puterea ucraineană încearcă să se justifice pentru ‘crimele împotriva propriului popor’.

‘Ei acum au nevoie să dea vina pe cineva şi să se justifice în faţa europenilor, atribuind responsabilitatea unor imaginari provocatori ruşi’, a mai spus el.

Surse concordante, citate duminică de France Presse, au declarat că incendiul a fost o răzbunare a microbiştilor radicalizaţi şi a manifestanţilor pro-Ukraina împotriva proruşilor din Odesa, care i-au atacat cu brutalitate, înaintea meciului dintre echipele ‘Metalist’ /Harkov/ şi ‘Cernomoreţ’ /Odesa/. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata