„Cartel ALFA” solicită Guvernului să aloce resurse pentru majorarea salariilor bugetarilor în etape anuale

Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” solicită Guvernului să aloce resurse pentru majorarea în etape anuale a salariilor bugetarilor, în paralel cu includerea – în Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați – a valorii de referință corespunzătoare coeficientului de ierarhizare 1.00 la nivelul salariului minim pe economie, valabil începând cu 1 ianuarie 2015, potrivit unei scrisori deschise adresată, joi, de sindicaliști ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.

‘Legea 240/ 2010, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cuprinde 110 clase de salarizare cu o serie corespunzătoare de coeficienți de ierarhizare. Aplicarea coeficienților de ierarhizare stabiliți într-un raport între salariul minim și maxim de 1 la 15 avea ca obiectiv micșorarea discrepanțelor salariale existente în sistemul public (aflate într-un raport între salariul minim și cel maxim de 1 la 45). De asemenea, era prevăzută alinierea de jos în sus a salariilor personalului bugetar, prin înmulțirea coeficienților cu valoarea de referință, de-a lungul unei perioade de șase ani. Deși au trecut deja patru ani de la adoptarea legii, în loc să fie aplicați corect coeficienții de ierarhizare pentru a ridica salariile de la baza piramidei de salarizare, s-a realizat exact efectul opus’, susține președintele CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, în documentul citat.

Potrivit acestuia, din cauza neactualizării valorii de referință (echivalentul pentru coeficient 1.00), care la data intrării în vigoare a legii era la nivelul salariului minim, respectiv 600 lei, practic clasele de salarizare de la 1 la 17 s-au eliminat, aplatizând toate salariile încadrate între coeficientul 1.00 și 1.49.

‘Din cauza acestei aplatizări, un muncitor necalificat fără experiență va avea același salariu cu unul calificat, de exemplu cu un șofer sau cu un pompier, cu un doctor debutant, care, la rândul său, va avea același nivel de salarizare cu un șef de secție de pompieri sau cu un biolog debutant. În distribuția salarială, România are un număr disproporționat de mare de salariați încadrați cu salariul minim pe economie, realitate care i-a uimit și îngrijorat chiar și pe reprezentanții FMI și ai Comisiei Europene. În ritmul acesta, practic vom avea o majoritate de salariați cu salariul minim și câțiva privilegiați cu venituri mari’, a explicat Hossu.

În acest context, președintele ‘Cartel Alfa’ solicită Executivului alocarea — în fondul de salarii — a resurselor pentru majorarea în etape anuale a salariilor bugetarilor (majorare prevăzută la nivelul de cel puțin 15%/an), conform coeficienților de ierarhizare din grilă, aplicată pornind de la clasele de salarizare din baza piramidei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata