Cârtiţa Phil prezice că primăvara se lasă aşteptată – Video

În ciuda americanilor care trec printr-una dintre cele mai grele ierni din istoria recentă, cârtiţa Phil, cea mai faimoasă cârtiţă din lume, a prezis că vor mai fi şase săptămâni de frig, după care putem răsufla uşuraţi, transmite Reuters.

În fiecare an de Ziua Cârtiţei, la 2 februarie, americanii îşi îndreaptă atenţia asupra acestei rozătoare pentru a afla cât de lungă va fi iarna.

Cârtiţa Phil de la Punxsutawney şi-a făcut apariţia în gura vizuinii în jurul prânzului pentru a-şi prezenta prognoza meteorologică în faţa mai multor mii de entuziaşti care au îndurat frigul din Pennsylvania pentru a afla că rozătorul profet şi-a văzut umbra, ceea ce înseamnă că primăvara va sosi cu întârziere anul acesta. Phil spune, conform celor care ştiu să îi descifreze tainele, că vor mai fi şase săptămâni de frig, după care pot răsufla uşuraţi.

De-a lungul celor 128 de ani de tradiţie a predicţiilor meteorologice cu rozătoare, acestea şi-au văzut umbra de 100 de ori, începând cu anul 1887, conform organizaţiei Punxsutawney Groundhog Club’s Inner Circle, organizatoarea evenimentului.

Ziua Cârtiţei este bazată pe o tradiţie germană conform căreia, dacă un animal care a hibernat face umbră în ziua de 2 februarie, iarna va mai dura cel puţin încă 6 săptămâni. Dacă nu se constată nici o umbră, primăvara va veni mai repede.

Ziua cârtiţei, consideră folcloriştii, este descendentul direct al sărbătorii creştine timpurii Candlemas (mesa lumânărilor), celebrată la 2 februarie – o zi de rugăciune, în care reprezentanţii Bisercii ofereau lumânări enoriaşilor. S-a transmis, din generaţie în generaţie, superstiţia că dacă în acea zi cerul va fi senin, vor urma 40 de zile de vreme urâtă.

Evenimentul predicţiilor lui Phil atrage în fiecare an între 10.000 şi 15.000 de spectatori, conform purtătorului de cuvânt al Clubului Groundhog, Luke Webber.

Ziua cârtiţei, devenită şi subiect de film, este organizată de un cerc alcătuit din distinşi domni (numit Cercul Închis) îmbrăcaţi ca la carte, cu joben, frac, cămăşi albe şi papioane. Aceştia se ocupă, în timpul anului, de îngrijirea cârtiţei, iar la 2 februarie, după ceremonia de prezicere a vremii, traduc în limba engleză sunetele emise de Phil.

La noi, ursul este cel care prezice vremea, la 2 februarie fiind marcată, din timpuri străvechi, sărbătoarea populară Stretenia sau Ziua Ursului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata