Casa Fotbalului Românesc din Bucureşti

Casa Fotbalului Românesc, moderna construcție care adăpostește sediul Federației Române de Fotbal, este amplasată în Sectorul 2 al Capitalei, pe strada Vasile Șerbănică nr. 2, în imediata vecinătate a Complexului Sportiv Național ”Lia Manoliu”.

Construcția a fost ridicată după un proiect realizat de o echipă de arhitecți condusă de profesorul Emil Barbu Popescu și din care au făcut parte Dragoș Perju, Remus Hârșan și Nemes Karoly. Pentru realizarea lor, cei patru arhitecți au fost premiați în cadrul celei de-a cincea ediții a Bienalei de Arhitectură București 2002.

Clădirea, un volum-bară, are patru etaje, este construită din sticlă și beton, acestea conferindu-i un contrast puternic. Cuprinde trei săli: Sala ”Nicolae Dobrin”, cu 310 locuri pe scaune cu pupitru, o instalație performantă pentru traducere simultană, instalație audio ce cuprinde un microfon fix și 4-6 microfoane mobile, aparatură pentru proiecție video și 12 locuri la prezidiu; Sala ”Tribuna”, cu 100 locuri pe scaune mobile și Sala ”Ioan Chirilă”, cu 60 de locuri, pretabilă îndeosebi pentru conferințe de presă.

Are o suprafață utilă de 2 998 mp, cu 38 de birouri, unde activează toate comisiile Federației Române de Fotbal.

Remarcabil este și faptul că această construcție a fost ridicată practic în numai 10 luni, costurile totale fiind de 1,6 milioane dolari, dintre care 400 000 donați de Federația Internațională de Fotbal (FIFA) și 100 000 de Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA).

Casa Fotbalului Românesc a fost inaugurată la 22 august 2002. Evenimentul a avut oaspeți pe măsură: Joseph Blatter, președintele FIFA, Joao Havelange, președintele de onoare al FIFA, Lennart Johansson, președintele UEFA — aceștia împreună cu președintele FRF dezvelind placa comemorativă și tăind panglica inaugurală. Au fost prezenți, de asemenea, ministrul tineretului și sportului Georgiu Gingăraș, care a dat citire unui mesaj din partea Guvernului României, președintele Comitetului Olimpic Român, Ion Țiriac, Nicolae Văcăroiu, președintele Senatului, glorii ale sportului românesc — Ivan Patzaichin, Gică Hagi, Ilie Balaci, Cornel Dinu, Florea Dumitrache, Helmut Duckadam, Nicolae Dobrin.

Cu acel prilej, președintele FIFA, Joseph Blatter, a declarat: ”Vreau să spun că sunt un președinte foarte fericit, nu numai pentru ce ați realizat aici, ci pentru că am văzut în România sprijinul popular al Guvernului, al Senatului pentru această Casă. Am spus cândva despre fotbaliștii români că sunt artiștii balcanilor, dar iată că acum constat că românii sunt artiști și în arhitectură și construcții”.

Președintele FIFA a acordat Federației române o diplomă și un fanion, iar președintele UEFA, o plachetă a forului continental.

La rândul său, Mircea Sandu a decernat placheta ”Casa Fotbalului Românesc” arhitectului Emil Barbu Popescu, coordonatorul Proiectului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata