Casa în care a locuit eroina nuvelei „Fefeleaga”, distrusă de un incendiu

Casa din Munții Apuseni în care a locuit în ultimii ani de viață eroina nuvelei „Fefeleaga”, Sofia Danciu, aflată în apropiere de rezervația Detunata Goală, a fost distrusă într-un incendiu, focul neajungând și la grajdul unde sunt adăpostite șaua și corfele care i-au tăbăcit pielea calului Bator.

La inițiativa Asociației de Turism și Ecologie Trascău Corp Zlatna, care are în custodie rezervația naturală Detunata Goală, pe un grup de socializare a fost constituit un event denumit „Donează 1 leu pentru Vetălău” (porecla strănepotului „Fefelegei” — n.r.), fiind deschis un cont bancar pe numele lui Gheorghe David.

„Dacă fiecare om care a trecut pe acolo ar dona măcar un leu, Vetălău și-ar putea reconstrui casa și cu ea tot farmecul acelui loc”, apreciază cei de la Trascău Corp.

De asemenea, cei care doresc pot dona materiale de construcții, mobilier, haine sau veselă, în incendiu fiind distruse și aparatură electrică și electrocasnică și acte aparținând celor trei membri ai familiei, valoarea pagubelor fiind însemnată.

Casa din satul Ciuculești, comuna Bucium Sașa, a fost distrusă de un incendiu produs la începutul acestei săptămâni.

Scriitorul Ion Agârbiceanu a scris „Fefeleaga”, o frescă a satului moțesc din acea vreme, în perioada în care a funcționat ca preot în Bucium. Agârbiceanu s-a inspirat din viața unei femei din Bucium, Sofia Danciu, care a trăit între 1869 și 1951. Ultimii 11 ani din viață, Sofia a locuit împreună cu familia fiicei celei mari în casa din bârne de lemn care a fost mistuită de incendiul produs la începutul acestei săptămâni.

În urmă cu un deceniu și jumătate, Gheorghe David, strănepotul „Fefelegei”, reîntors pe meleagurile natale, a deschis în vechea casă un Popas, unde puteau și campa amatorii de drumeții montane. Potrivit acestuia, în realitate, Sofia Danciu a avut șase copii, patru băieți și două fete, din care unii au apucat să-și întemeieze familii. În nuvelă, cei cinci copii ai eroinei mureau când se apropiau de vârsta de 15 ani.

În urmă cu câțiva ani, la câteva sute de metri distanță, Consiliul Județean Alba a construit o casă memorială dedicată eroinei nuvelei „Fefeleaga”, inaugurată la o sută de ani de la apariția cărții. Aceasta este amplasată pe un teren ce a aparținut eroinei din nuvela lui Ion Agârbiceanu și reproduce modelul unei case tradiționale din perioada începutului de secol XX. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata