Câştigul salarial mediu net a crescut cu 0,3% în iunie, până la 1.687 lei

Câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 0,3% în iunie în comparație cu luna anterioară și a 1.687 lei, iar cele mai mari câștiguri lunare medii nete au fost consemnate în domeniul extracției petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv 4.707 lei, arată datele Institutului Național de Statistică /INS/, publicate miercuri.

Potrivit sursei citate, în luna iunie a acestui an, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.334 lei, cu 0,3% mai mare față de luna mai, în timp ce indicele câștigului salarial real, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 100,6%.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4.707 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (981 lei).

În majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou) dar și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte).

Astfel, cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat, în iunie, după cum urmează: cu 12,7% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, respectiv cu 10,7% în fabricarea produselor din tutun; între 6% și 9% în fabricarea băuturilor, telecomunicații, extracția minereurilor metalifere, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, depozitare și activități auxiliare pentru transport; între 3,5% și 5,5% în fabricarea produselor textile, activități de editare, extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente.

Pe de altă parte, scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna mai de premii ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri.

Importante diminuări ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-14,6%), în activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (între 6% și 9%), în fabricarea altor mijloace de transport, tranzacții imobiliare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, industria metalurgică, transporturi terestre și transporturi prin conducte (între 2% și 4,5%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare fluctuații ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, astfel: învățământ (0,4%), administrație publică (-0,1%), sănătate și asistență socială (-0,5%).

Conform statisticii, comparativ cu luna iunie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%, iar indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 104,3%.

Datele lunare INS privind câștigul salarial și efectivul de salariați sunt obținute printr-o cercetare statistică selectivă, pe un eșantion de 22.500 unități economico-sociale. Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unitățile cu 4 salariați și peste, care reprezintă 91,41% din numărul total al salariaților din acest sector, iar eroarea maxim admisă este de +/-3%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata