Cât costă şi ce conţine pâinea care a obţinut primul atestat de produs tradiţional din România

Mult aşteptatul Registru naţional al produselor tradiţionale a fost inaugurat miercuri, 12 martie, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, unde a fost acordat primul atestat, conform agrointel.ro.

Preţioasa recunoaştere a fost adjudecată de pâinea Adriana produsă în judeţul Braşov după o reţetă românească, din ingrediente locale.

Atestatul de produs tradiţional cu nr. 01 a fost acordat produsului „Pâine tradiţională Adriana”, în urma verificării documentaţiei depuse la Direcţia pentru Agricultură a judeţului Braşov. Delicatesa este fabricată la unitatea de producţie din localitatea Braşov şi se obţine din făină de grâu albă, care provine din zona Țara Bârsei, drojdie de panificaţie, sare iodată, cartofi din zona Braşov şi Covasna şi apă.

Mai mult, potrivit reprezentantului producătorului, procedeul de obţinere este tradiţional, respectiv operaţiile de pregătire a materiilor prime şi auxiliare, dozarea acestora, divizarea aluatului, modelarea, baterea cojii şi ambalarea se execută manual.

Costul unei pâine cu greutatea de 2 kilograme este de 10 lei.

“Pâinea noastră este realizată manual în proporţie de 80% şi o desfacem în magazinele noastre din Braşov, Bucureşti şi Sibiu. Firma are în jur de 70 de angajaţi”, a declarat astăzi Dan Andronic, consilier juridic al firmei.

 

  • Recunoaştere de produs tradiţional asigură calitatea

El reclamă că la târgurile de produse tradiţionale de multe ori adevăraţii producători nu reuşesc să pătrundă. În schimb, mărfurile tradiţionale sunt cumpărate de la ei si apoi revândute de diferiţi comercianţi, la preţuri mult mai mari, în târgurile de profil. Conform reprezentantului firmei braşovene, atestarea obţinută pentru pâinea sa va ajuta producătorul să-şi vândă mai uşor marfa ca produs tradiţional în afara târgurilor de profil.

“Atestatul şi logo-ul vor ajuta, în primul rând, consumatorii să facă diferenţa între produsele tradiţionale şi alte mărfuri. La târgurile de produse tradiţionale, pâinea noastră este vânduta de alţi comercianţi cu 16-20 de lei”, a susţinut Andronic, citat de hotnews.ro.

Produsul din judeţul Braşov a fost înregistrat în ,,Registrul naţional al produselor tradiţionale”, la poziţia 01, iar atestatul a fost emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia Generală Industrie Alimentară – în data de 6 martie 2014, în baza ordinului nr. 724/2013 – Ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

„Când am demarat procesul de elaborare a unui act normativ pe segmentul produselor tradiţionale am ţinut cont de marea diversitate a produselor comercializate pe segmentul de nişă a acestor produse, a uriaşului potenţial al produselor tradiţionale româneşti care prin aplicarea unei legislaţii pe domeniu pot aduce beneficii considerabile economiei rurale, în special în zonele mai puţin favorizate sau îndepărtate, prin sporirea veniturilor producătorilor agricoli şi reţinerea populaţiei rurale în zonele respective”, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata