Cât de rentabilă poate fi o plantaţie de chia în România

Cultura de chia (Salvia hispanica) le face cu ochiul fermierilor români după ce seminţele negre au început să fie tot mai căutate în supermarketuri şi se vând bine în ciuda preţului exorbitant care ajunge la 20 de euro/kilogram, conform agrointel.ro.

Nu ştim să existe încă la noi o plantaţie de chia, dar această plantă înrudită cu menta este demnă de luat în seamă de proprietarii de mici suprafeţe agricole care se încumetă să încerce culturi agricole noi.

Despre cum se cultivă chia am reuşit să aflăm de pe site-urile străine, unde adepţii alimentaţiei raw vegane s-au pus pe treabă de ani buni, reuşind să obţină producţii bune pe suprafeţe mici, să îşi asigure propriul consum, dar şi să comercializeze seminţele de chia. Cel mai bine merge chia ecologică, având în vedere că această cultură este oricum destinată celor care au adoptat un stil de viaţă sănătos, cu o atenţie sporită faţă de utilizarea excesivă afertilizatorilor chimici.

Seminţele de chia pot fi procurate de la magazinele de specialitate sau direct din supermarket, pentru că acestea se ambalează pentru comercializare în stare naturală, fără procesare dacă este vorba de chia organică. Pasul următor este să decideţi unde vreţi să cultivaţi chia: în interior – în ghivece sua lădiţe, sau în grădină. Este riscant să demaraţi lucrările la o suprafaţă mare până când nu vă familiarizaţi cu această plantă, cu nevoile sale. Ar trebui să ştiţi despre cultura de chia că iubeşte apa şi urăşte buruienile.

Fiind foarte mici, nu este nevoie ca seminţele de chia să fie însămânţare adânc. Ele se pot răsfira pe pământul bine mărunţit şi umed şi în circa o săptămână veţi vedea că deja a răsărit. Această proprietate a plantelor de chia este intens ”explotată” în industria cadourilor, unde seminţele ”se implantează” pe creştetul diferitelor păpuşi. Udate zilnic, aceastora le creşte păr…natural.

Revenind la cum se cultivă chia, aflăm că plantele nu sunt deloc pretenţioase, se dezvoltă rapid (ating înălţimi de 1,75 m), iar în afară de seminţe, frunzele se usucă şi sunt folosite la prepararea ceaiurilor – existând astfel o a doua posibilitate de valorificare a producţiei.

  • Recoltarea seminţelor de chia

Cea mai mare provocare la chia este să recoltezi seminţele la timp. Cultivatorii americani se plâng că dacă ai ratat momentul ideal, acestea se scutură şi astfel se pierde o bună parte din producţie. Din acest motiv, este bine să fiţi mereu cu ochii pe florescenţe imediat ce ele apar. Unii producători de chia preferă chiar să culeagă florile atunci când acestea mai prezintă câteva petale, apoi sunt lăsate să se usuce bine pe o pânză curată, în pungi deschise de hârtie sau direct pe hârie sau ziar.

Nu se recomandă niciodată atârnarea florilor pentru uscare, pentru că se vor pierde seminţele „înmagazinate” în ele. Dacă plantele sunt bine aerisite, nu ar trebui să aveţi probleme cu dezvoltarea seminţelor.

Seminţele se pot scoate din florile uscate prin frecarea între palme, prin presare sau scuturarea lor. Este într-adevăr o muncă destul de migăloasă, mai ales dacă vreţi să obţineţi maximum de seminţe dintr-o plantă de chia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata