Catastrofă aeriană în Ucraina: Un batalion de sisteme sol-aer ucrainean ar fi dislocat în apropiere de Doneţk

Un batalion de sisteme sol-aer Buk al armatei ucrainene se află de miercuri în regiunea Donețk (estul Ucrainei), unde o aeronavă de pasageri Boeing 777 aparținând companiei Malaysia Airlines s-a prăbușit, într-o catastrofă aeriană soldată cu 295 de morți, a declarat vineri o sursă bine informată de la Moscova, citată de Ria Novosti.

‘Un batalion de sisteme Buk al forțelor armatei ucrainene a sosit miercuri în regiunea Donețk. O altă divizie cu astfel de echipamente se pregătește să părăsească Harkov’, a indicat interlocutorul agenției ruse de presă.

Potrivit acestuia, numai sistemele sol-aer Buk sau S-300 sunt capabile să doboare un avion la o altitudine de 10.000 de metri.

Într-un comunicat difuzat anterior de serviciul de presă, Ministerul rus al Apărării susține că în zona Donețkului sunt desfășurate batalioane ucrainene cu 27 de lansatoare ale sistemului ‘BukM1’, capabile să lovească ținte la orice altitudine.

La periferia nord-estică a Donețkului, unde s-a produs catastrofa aeriană, sunt desfășurate batalioane ale Regimentului de rachete 156 al armatei ucrainene, care au în dotare sisteme de rachete sol-aer „Buk-M1” , subliniază ministerul.

Aceste complexe sunt în măsură, după datele lor tactice și tehnice, să detecteze ținte aeriene de până la 160 de km și să lovească la orice altitudine pe o distanță de peste 30 de km.

Primul care a invocat acest sistem de rachete sol-aer a fost consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gherașcenko, care a estimat joi că aeronava malaeziană ar fi fost doborâtă cu un sistem de rachete sol-aer Buk.Administrația președintelui Petro Poroșenko a reiterat această ipoteză, dar rebelii proruși susțin că nu dispun de astfel de arme sofisticate.

Aeronava malaeziană Boeing 777, care zbura de la Amsterdam (Olanda) la Kuala Lumpur (Malaezia) cu 280 de pasageri și 15 membri ai echipajului la bord, s-a prăbușit joi în regiunea ucraineană Donețk, teatrul unui conflict armat între armata Kievului și insurgenți proruși înarmați.

Kievul acuză rebelii proruși de doborârea avionului cu sisteme de rachete sofisticate pe care le-ar fi primit din partea Rusiei, în timp ce insurgenții dau vina pe autoritățile ucrainene pentru tragedie, susținând că nu dispun de astfel de dispozitive. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata