Cum gestionezi viaţa alături de un partener care suferă de depresie?

Atunci când unul dintre partenerii din cuplu suferă de depresie, relaţia celor doi este ameninţată. Viaţa alături de o soţie (sau de un soţ) care suferă de depresie şi este deseori nefericită, prea critică şi mereu negativistă, nu este deloc uşoară, iar în acelaşi timp este foarte dificil să-l convingi pe respectivul partener că are nevoie de ajutor medical specializat, conform unui material publicat de LiveScience.

„Depresia variază foarte mult ca severitate şi are numeroase efecte asupra comportamentului partenerului, efecte care pot afecta semnificativ orice relaţie”, conform medicului psihiatru Jay Baer, director în cadrul Departamentului de Psihiatrie la Women’s Hospital din Boston.

Depresia este rezultatul unor modificări ale chimiei creierului care influenţează dispoziţia, gândurile, apetitul sexual, somnul şi nivelul de energie al unei persoane – iar toţi aceşti factori pot afecta relaţiile, având potenţialul de a distruge căsnicii şi viaţa de familie.

„Întrebaţi dacă există căsătorii destrămate din cauza depresiei unuia dintre parteneri? Evident!”, susţine Baer. Această afecţiune poate însă şi să-i apropie pe parteneri, mai adaugă el. Sunt numeroase cazuri în care partenerii luptă împreună împotriva depresiei şi devin şi mai uniţi atunci când reuşesc să treacă peste acest obstacol.

Dar iată câteva sfaturi pentru persoanele aflate în relaţii în care unul dintre parteneri este afectat de depresie.

Încercaţi să rămâneţi în aceeaşi echipă. „Inamicul este această boală perfidă şi nu soţia sau soţul afectat de ea”, a precizat Baer pentru LiveScience. Împreună puteţi lupta împotriva depresiei, nepermiţând acestei afecţiuni să vă distrugă căsnicia. Este necesară implicarea activă pentru a vă ajuta partenera sau partenerul să se simtă mai bine, fie că este vorba de practicarea unui sport împreună sau o simplă plimbare prin parc, fie că mergeţi împreună la medic şi apoi vă asiguraţi că recomandările acestuia sunt respectate, conform lui Baer.

Nu vă lăsaţi cuprinşi de sentimente de furie şi nu puneţi stigmatul pe parteneră sau partener. Viaţa alături de un partener care suferă de depresie poate stârni ieşiri nervoase şi resentimente, în special dacă sunteţi nevoit să inventaţi mereu scuze pentru partenerul care nu mai vrea să participe la activităţile sociale alături de prieteni sau dacă trebuie să preluaţi temporar din responsabilităţile acestuia în casă.

Atunci când unul din parteneri suferă de depresie şi devine retras, viaţa sexuală şi nivelul de intimitate al cuplului sunt primele care au de suferit. Există, de asemenea şi un sentiment de ruşine care însoţeşte de obicei diagnosticarea unei afecţiuni de natură psihică, fapt care îl face pe partenerul depresiv să evite să caute ajutor de specialitate pentru tratarea acestei maladii complet vindecabile.

De aceea este foarte important să vă încurajaţi cu răbdare partenera sau partenerul să accepte o programare la medic sau la terapeut. Prin natura acestei maladii, o persoană care suferă de depresie poate să refuze să accepte că are nevoie de ajutor de specialitate. „Este foarte bine pentru pacient să fie însoţit atunci când merge la medic pentru că partenerul său de viaţă dispune de foarte multe informaţii şi observaţii care-l pot ajuta pe specialist să pună diagnosticul şi să prescrie un tratament”, subliniază Dr. Baer

De asemenea, foarte important este şi să demonstrezi că eşti receptiv la problemele celuilalt. Este important ca partenerul sau partenera să fie încurajat(ă) să vorbească deschis despre ce simte, despre lucrurile la care se gândeşte. Persoanele care suferă de depresie trebuie ascultate cu răbdare şi mai ales, nu trebuie judecate.

Dacă cuplul din care unul dintre parteneri este afectat de depresie are copii, atunci şi acestora trebuie să li se explice despre ce este vorba, la nivelul de înţelegere adecvat vârstei lor. Depresia unui membru afectează întreaga familie, iar copiii simt deseori când ceva este în neregulă cu mama sau cu tatăl lor.

Un alt aspect important este înţelegerea faptului că depresia este, de obicei, o afecţiune episodică. Atunci când unul dintre parteneri suferă de depresie, el trece alternativ prin momente bune şi mai puţin bune. Este bine ca activităţile de cuplu sau de familie, menite să mărească nivelul de coeziune dintre parteneri, să fie făcute în afara episoadelor de depresie ale soţului sau soţiei, mai menţionează Dr. Baer.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata